Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premieră în România: Guvernul Orban a trecut - instabilitatea e confirmată

Precedentul este grav, pentru că în acest moment avem o majoritate bazată pe promisiuni greu de îndeplinit, ba chiar pe angajamente călcate deja.
Sputnik

București, 4 nov, Sputnik. Analiștii vorbesc la unison de ”trădări” – iar acestea se regăsesc în mai multe partide. De fapt, în lipsa unor negocieri politice reușite, PNL, Iohannis și Orban a adoptat această tactică – a încurajării și chiar forțării trădărilor.

Unii analiști folosesc sintagma ”Guvernul trădării” pentru cabinetul Orban.

Ludovic Orban, premierul desemnat al României

Precedentul este grav, pentru că în acest moment avem o majoritate bazată pe promisiuni greu de îndeplinit, ba chiar pe angajamente călcate deja – cum ar fi negocierea cu ALDE pe baza menținerii SIIJ sau cu USR pe baza anticipatelor.

Pe scurt, Guvernul a fost votat de 240 de parlamentari, din această combinație politică eclectică.

În aceste condiții, Ludovic Orban este noul premier.

Cu această ocazie a fost încălcată și cutuma schimbării înlocuirii miniștrilor respinși de comisiile de specialitate.

În plus, votul este unic: 240 de prezenți, 240 de voturi ”Pentru” – cu bilele ”la vedere”, deși în lege se prevede clar ”vot secret cu bile”.

Ilegalitatea comisă de parlamentari - cu scopul vădit a câștigului politic – devine flagrantă și ar trebui să se sesizeze mai multe organisme în drept.

Totodată, prin controlul votului pe linie partid, putem spune că aveam de-a face și cu un ”vot imperativ”, ceea ce, constituțional și regulamentar (parlamentar), ar duce la anularea respectivului vot.
În România a început campania pentru prezidențiale: Iohannis și Dăncilă, cu mesaje

Acestea sunt numai câteva dintre aspectele grave ale acestei numiri – dar și mai gravă pare inconștiența noii ”echipe”, care nu poate trece legi organice, nu poate pune nimic clar pe masa Parlamentului – decât prin aceeași metodă folosită azi: promisiuni, presiuni, trădări. Sau, tot ca azi, prin ignorarea Parlamentului.

De fapt, de azi România nu are Guvern, ci o confirmare pretins parlamentară a uni instabilității politice girate de președintele-candidat al statului – și de entități externe, implicate în destabilizarea majorității alese legal în 2016.