Gheorghe Creţu, şef de departament în cadrul ASP a declarat pentru Sputnik Moldova că la ora actuală se lucrează asupra unui concept care prevede, pe lângă perioada de probă pentru șoferii începători, şi necesitatea conducerii asistate, dar şi reînnoirea anuală a permiselor. Propunerile urmează să fie coordonate cu Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării și MAI, pentru a fi prezentat Guvernului şi Parlamentului.
Funcționarul mai spune că această practică prin care șoferii obţin permisul de conducere doar după ce trec o perioadă de încercare există în mai multe state, iar persoana începătoare care are dreptul de a șofa, păstrează un risc mai sporit de a-și pierde carnetul.
„Acestor persoane li se oferă o perioadă de probă pe o anumită perioadă de timp, iar noul conducător auto în acest interval de timp nu trebuie să admită careva încălcări minore. În această perioadă se formează anumite deprinderi. Perioada de încercare poate varia de la 1 an până la 3 sau 4 ani. În cazul în care șoferul începător a comis încălcări ei sunt sancţionaţi ori cu prelungirea termenului de probă, ori dacă comit încălcări mai grave cu lipsirea dreptului de a conduce şi repunerea la statutul de pregătire profesională din nou”, a declarat Gheorghe Creţu, şef de departament în cadrul ASP. El a mai spus că se discută și conceptul conducerii asistate în primul an de la obţinerea permisului de conducere.
În 9 luni ale anului 2019, au fost eliberate 56 de mii de premise auto, iar puțin peste 25 de mii de moldoveni şi-au ridicat permisul de conducere pentru prima data.