Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când memoria este scurtă: Ce știu cetățenii din SUA despre bombardarea Iugoslaviei

Acum douăzeci de ani, coaliția țărilor NATO în frunte cu SUA au început bombardarea Iugoslaviei, țară care nu mai există pe harta lumii. Ce-și mai amintesc despre asta înșiși americanii?
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Agresiunea NATO împotriva Iugoslaviei în anul 1999 a zguduit întreaga lume. Belgradul în flăcări, mii de victime și refugiați – cruzime comparabilă cu cea care a avut loc în Al Doilea Război Mondial.

În urma bombardamentelor masive, Iugoslavia a încetat să mai existe ca stat independent, destrămându-se în mai multe țări balcanice.

IFop, una dintre cele mai vechi companii franceze care realizează studii ale opiniei publice, a efectuat un sondaj în rândurile populației din SUA pentru a afla dacă oamenii au auzit de evenimentele care au avut loc în Iugoslavia în anul 1999, dacă știu că țara a fost bombardată pe parcursul a 80 de zile. Sondajul a fost realizat în exclusivitate pentru Sputnik pe teritoriul SUA, în perioada 2-15 octombrie 2019.

La sondaj au participat 1001 respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă, geografie. Marja de eroare constituie +/- 3,1% (cu o probabilitate de încredere de 95%).

20 de ani după bombardarea Iugoslaviei: "Vom ierta, dar nu uita" - Serbia nu va fi în NATO

Rezultatele sondajului au demonstrat clar nivelul conștiinței socială și celei istorice a americanilor. Au răspuns „da” la întrebarea pusă doar 26 la sută dintre cei chestionați; 54 de procente (marea majoritatea) au spus „nu”, iar 20 de procente au spus că le vine greu să dea un răspuns.

Bombardarea Iugoslaviei de către forțele NATO a început la 24 martie și s-a încheiat la 10 iunie 1999. Au fost atacate atât bazale militare, cât și infrastructura civilă. În timpul bombardamentelor numărul victimelor a trecut de 1700 de persoane, inclusiv circa 400 de copii, iar aproximativ 10 mii au fost grav răniți.

Conform datelor ONU, 821 de persoane au dispărut fără urmă, dintre care majoritatea erau sârbi. Operația „Forțele Aliate” a răpit vieți omenești chiar și după se s-a încheiat. NATO a folosit muniție cu uraniu sărăcit. Bombardările au încetat după semnarea acordului tehnico-militar de la Kumanovo între reprezentanții armatei iugoslave și ai țărilor NATO.