Primul a dezgropat securea războiului liderul PPDA, Andrei Năstase, și a lovit, iar Dodon și socialiștii au răspuns, doar că mult mai temperat și mai prudent decât Năstase.
Cei care au auzit apelul făcut ieri alegătorilor de Andrei Năstase de la tribuna Blocului ACUM, au înțeles că liderul PPDA vrea cu orice preț să reia ostilitățile dintre formațiunea sa și PSRM. El le-a adus socialiștilor, președintelui Igor Dodon și contracandidatului său Ion Ceban, una dintre cele mai grave acuzații pe care le putea formula: complicitatea cu Vladimir Plahotniuc.
Dar să-l cităm exact pe Andrei Năstase.
"… vă îndemn să aveți încredere în mine și în echipa mea, vă îndemn să nu vă lăsați amăgiți și păcăliți de televiziunile lui Plahotniuc și ale complicilor lui. Ceban, nimeni altul, este cel susținut de holdingul lui Plahotniuc. Ceban și Dodon, nimeni alții, sunt cei care, prin tot ce fac ei, pun la cale preluarea Chișinăului și apoi a întregii țări. Iar Plahotniuc, prin tot ceea ce el reprezintă astăzi încă, face tot ce este posibil ca acest lucru să se întâmple", a declarat Năstase.
Bineînțeles, după acuzații atât de grave, tabăra socialiștilor a reacționat, deși mult mai moderat decât Năstase.
În primul rând, a luat atitudine președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. El a spus că nu a reacționat la acele denigrări (acuzațiile aduse de Năstase – n.n.), pentru că nu a dorit să amplifice și nu a dorit să intervină în niciun fel în campania electorală.
Dodon nu vrea să ardă toate podurile cu ACUM
Dodon a lăsat să se înțeleagă că socialiștii vor lua atitudine față de ieșirea lui Năstase după alegeri și tot atunci se va decide dacă PSRM mai poate merge împreună, în cadrul alianței de guvernare, cu Năstase și PPDA.
"Linia o tragem la final și atunci facem socotelile, atunci o să vedem care mai este nivelul de încredere și în ce măsura putem sau nu conta pe anumiți oameni pentru a face cu ei mai departe lucrurile importante la care s-a angajat coaliția de guvernare", a declarat Dodon.
Totuși, șeful statului a evitat să ardă toate podurile cu ACUM și a lăsat o portiță întredeschisă pentru dialogul cu ACUM după alegeri locale.
"Pentru că așa cum am mai spus, alegerile locale sunt doar o etapă în parcursul politic al partidelor, însă angajamentul asumat împreună de PSRM și ACUM în fața cetățenilor este cu o miză mult mai mare, una chiar vitală pentru viitorul Republicii Moldova”, a declarat el.
Și deputatul PSRM Bogdan Țârdea a venit cu o replică în care a respins punctual toate acuzațiile lui Andrei Năstase. Dar, cel mai important, a punctat cauza care l-a determinat pe Năstase să declanșeze războiul politic între două componente ale majorității parlamentare: dorința de a învinge cu orice preț în alegeri.
Am spus-o și cu altă ocazie că, dacă Năstase pierde alegerile, atunci soarta lui politică și a PPDA este pecetluită: la următoarele alegeri parlamentare ordinare sau extraordinare PPDA nu trece pragul electoral.
În primul tur de scrutin, Năstase și Ceoban nu s-au atacat reciproc, așa cum au convenit până a se da startul campaniei electorale și așa cum le stă bine unor parteneri politici. Dar iată că o astfel de campanie electorală pașnică, axată problemele economice, politice, sociale, de infrastructură a Chișinăului, poate să-l dezavantajeze pe candidatul ACUM în turul doi de scrutin. Așa că, pentru a mobiliza întreg electoratul de dreapta, care nu este prea sigur că anume Năstase trebuie să devină primarul Capitalei, candidatul ACUM a declanșat războiul încercând să facă din Ion Ceban o sperietoare. Așa cum a făcut-o și în alegerile locale din iunie 2018. Doar că atunci spunea că rușii se află în spatele candidatului socialist, iar acum afirmă că spatele lui Ceban și Dodon se află Plahotniuc.
Dacă așa stau lucrurile, atunci imediat după ziua alegerilor – 3 noiembrie, ostilitățile dintre Năstase (ACUM) și Dodon (PSRM) vor înceta, iar ieșirea de ieri a liderului PPDA este doar un truc electoral, speculativ, care nu are la bază un conflict real de interese, interesul ambilor rămânând același – să coguverneze. Și eu înclin să încred că așa și se va întâmpla. Altfel trebuie să ne așteptăm ca în câteva luni să avem alegeri parlamentare anticipate.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.