Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Influențează sau nu politicul reforma justiției: Ce spun experții

Mai mulți experți se arată rezervați față de componența Comisei de evaluare externă a judecătorilor CSJ. Ei spun că această comisie este una politizată, iar cei care urmează să-i evalueze pe judecători ar trebui să fie preponderent foștii magistrați.
Sputnik
Influențează sau nu politicul reforma justiției: Ce spun experții

Mai mulți experți se arată rezervați față de intența Ministerului Justiției de a include în componența Comisei de evaluare externă judecători CSJ, reprezentanți ai societății civile și ai organelor de stat. Experții spun că cei care urmează să-i evalueze pe judecători ar trebui să fie foștii magistrați.

Expertul anticorupție Lilia Ioniță este de părere că prin proiectul de reformare a Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii, propus de Guvern, s-ar sugera existența anumitor interferențe politice. Expertul mai spune că această comisie va fi creată sub auspiciul Ministerului Justiției, iar asta ar însemna că politicul va influența procesele din justiție.

”Ar fi fost normal ca această comisie să fie constituită pe lângă colegiul de evaluare al CSM, dar nicidecum plasată în structura Executivului care este una eminamente politică ”, a declarat Lilia Ioniță.

Un alt aspect la care s-a referit expertul ține de componența acestei comisii. În componența ei ar urma să intre membri din partea Parlamentului, Președinției, Guvernului, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, de la Platforma Națională din Moldova a Forumului Societății Civile și experți străini propuși de Ministrul Justiției. Lilia Ioniță spune că această comisie este una conjuncturală, politizată și că în componența ei majoritari nu sunt judecători.

„În versiunea în care a fost prezentată de Ministerul Justiției, totuși cred că sunt prea multe autorități. Comisia asta e un pic conjuncturală, politizată un adevărat amalgam de instituții. Doar că ceea ce nu s-a reușit în lege să se precizeze este că cei care vor  trebui să facă evaluarea  ar trebuie să fie foști judecători, adică oameni din breaslă”, a punctat Lilia Ioniță.

Expertul mai spune că evaluarea externă a judecătorilor ar trebui să-i vizeze și pe judecătorii Curților de Apel.

„Ar trebui evaluați și judecătorii din instanțele de Apel din perspectiva acelui transfer de competențe care vor să-l facă de la CSJ la Curțile de Apel. Nu aș exclude și un blocaj de sistem, la o anumită etapă, când judecătorii să saboteze aceste reforme. Am observat că acest proiect este promovat rapid, doar că nu se dezbate public”, a menționat Lilia Ioniță.
Sistemul judecătoresc, într-o mare derută: Problemele din justiție nu sunt înțelese

Ministerul Justiției propune revederea competențelor, modificarea condițiilor și a criteriilor de numire a judecătorilor și reducerea numărului acestora, precum și instituirea unei comisii de evaluare externă a tuturor judecătorilor CSJ, președinților și vicepreședinților de instanțe, precum și a procurorilor din Procuratura Anticorupție.

Proiectul a primit și un aviz intermediar al Comisiei de la Veneția. Experții acestei comisii s-au arătat rezervați față de unele capitole care ar intra în contradicție cu norma constituțională.