În luna septembrie, gradul de acoperire a cererii de valută prin ofertă a constituit 99.95%, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Băncile și unitățile de schimb valutar au cumpărat în luna septembrie, inclusiv de la persoane fizice, în numerar sau prin transfer, sume de valută ce au echivalat cu 317 milioane de dolari americani. Vânzările pe piața valutară, inclusiv către persoane fizice, s-au cifrat luna trecută la aproape 132 de milioane de dolari americani.
Astfel, rulajul de pe piața valutară internă (cumpărările și vânzările de valută) a constituit în luna septembrie aproape 449 de milioane de dolari americani.
Oferta persoanelor fizice a depășit 185 de milioane de dolari.
Precizăm că BNM prezintă echivalentele în dolari americani ale tranzacțiilor cu alte valute, pentru o mai bună claritate a indicatorilor statistici.
De ce moldovenii au nevoie de valută
Moldovenii mai mult cumpără valută decât o vând din cauză că-și primesc salariile în lei, dar fac economii în euro cu gândul la achiziții/investiții importante, cum ar fi o casă, o mașină, un lot de pământ etc..
Vând valută în principal moldovenii care o câștigă peste hotare sau cei care o primesc de la rudele aflate în străinătate.
Cât privește tranzacțiile în numerar, moldovenii au cumpărat în septembrie valută echivalentă cu 290 de milioane 890 de mii de dolari americani și au vândut valută echivalentă cu 109 milioane 300 de mii de dolari americani.
Astfel, rulajul pieţei valutare în numerar a fost în septembrie de peste 400 de milioane de dolari.
Pentru comparație: în iunie 2019, rulajul pieţei valutare în numerar a fost de aproape 360 de milioane de dolari americani, în august 2019 – de aproape 466 de milioane de dolari.
Cea mai solicitată valută a fost, ca de obicei, moneda unică europeană, fiind cumpărate în numerar sume de euro echivalând cu 195 de milioane USD. Pe locul doi s-a clasat, tradițional, dolarul american, totalul cumpărărilor fiind de 37,5 milioane USD.
Totodată, moldovenii au cumpărat în septembrie, în numerar, euro echivalând cu 71 de milioane de dolari și 26 milioane de dolari.
În topul celor mai tranzacționate valute, următoarele poziții sunt ocupate, în ordine, de rubla rusească, leul românesc și hrivna ucraineană.