Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Promo-LEX: Încălcări înregistrate în timpul scrutinului de duminică

Observatorii Promo-LEX au făcut o totalizare a încălcărilor în cadrul alegerilor locale generale și alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie 2019. Scrutinele au fost monitorizate de 1.600 de observatori naţionali și de 145 de observatori internaţionali.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Reprezentanți Promo-LEX au prezentat statistica incidentelor din ziua alegerilor. Încălcările țin de deschiderea cu întârziere a secției de votare, prezența materialelor de publicitate, afișajelor, panourilor electorale în raza secției de votare, prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri de la sediul acesteia, deficiențe în listele electorale - discrepanțe dintre adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane.

Promo-LEX: Au fost constatate şi cazuri de prezență în liste a persoanelor decedate

Prezența materialelor de publicitate, afişaje, panouri electorale din raza secţiei de votare (100 metri de la localul secţiei): 37 de cazuri la nivel național.

Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare: 7 de cazuri la nivel național. 

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot: 14 cazuri la nivel național. 

Votarea nejustificată în grup (în cabina de vot au intrat  două și mai multe persoane): 42 cazuri la nivel național. 

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul de 100 de metri ai secției de votare: 58 de cazuri la nivel național. 

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri ai secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor: 16 de cazuri la nivel național. 

Agitație electorală sau PR în perimetrul de 100 m şi în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor: 74 de cazuri estimat la nivel național. 

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă): 15 cazuri estimat la nivel național. 

Promo-LEX atenționează asupra încălcărilor din campania electorală

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare: un caz estimat la nivel național. 

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor sau a altor persoane: 31 de cazuri estimate la nivel național.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat): 48 cazuri estimat la nivel național. 

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane): 85 de cazuri estimat la nivel național. 

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de
vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.): 49 de cazuri estimate la nivel național. 

Necompletarea inițială a formularelor speciale de numărare a rezultatelor votării: Patru cazuri estimat la nivel național. 

Refuzul eliberării exemplarelor tuturor proceselor verbale de numărare a voturilor: 3 cazuri estimat la nivel național.