Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fiți informați: Sprijinul financiar pentru familiile și persoanele defavorizate

Familiile și persoanele defavorizate pot beneficia de sprijin financiar din partea statului pentru depășirea dificultăților cu care se confruntă.
Sputnik
Fiți informați: Sprijinul financiar pentru familiile și persoanele defavorizate

"Cine, dacă nu tu?": Concert de caritate în susținerea copiilor din familii defavorizate
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", para juristul Oleasea Harti a oferit câteva informații utile despre organizarea și acordarea Serviciului social de suport monetar adresat familiilor și persoanelor defavorizate.

Conform legislației în vigoare, suportul monetar se acordă beneficiarului pentru reparația locuinței și/sau reparația/construcția sobei, adaptarea locuinței la necesitățile familiei/persoanei defavorizate, procurarea combustibilului pentru prepararea hranei și pentru încălzire în sezonul rece, procurarea mobilierului adaptat la necesități, precum și alte necesități stabilite în planul individualizat de asistență.

"Pentru ca  o persoană să beneficieze de acest suport persoana /sau rudele se pot adresa asistentului social și solicita acordarea acestuia. Asistentul social alături de echipa de specialiști se deplasează la domiciliul beneficiarului, evaluează care sunt cele mai cele mai stringente probleme și se creează un dosar. În dosar este inclus un raport (realizat de asistentul social)  care reflectă suma estimativă, necesară pentru realizarea acțiunilor în vederea soluționării problemei cu care se confruntă beneficiarul. Ulterior, cazul este redirecționat la Comisia raională, acolo unde este supus examinării. După efectuarea tuturor calculelor Comisia stabilește suportul financiar necesar", a precizat para juristul Oleasea Harti.

Potrivit spuselor sale, cuantumul suportului monetar nu poate depăși suma de 6 000 lei. Suportul monetar se acordă printr-o singură plată sau printr-o plată lunară, pentru o perioadă determinată, dar nu mai mare de 6 luni. Acesta se acordă o singură dată pe parcursul anului în curs (indiferent dacă este o singură plată sau o plată lunară).

În anul trecut, statul a alocat pentru acest serviciu aproximativ 14 milioane de lei.  

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.