Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sindicatele din Moldova bat alarma: O nouă formă de sclavie pregătită de Guvernul Sandu

Leasingul de personal va fi „totalmente dezavantajos” pentru salariați și le va aduce beneficii doar patronilor și intermediarilor, susține Confederația Sindicatelor. Această nouă formă de angajare va deveni „cea mai modernă formă de sclavie”, apreciază sindicaliștii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Implementarea în Republica Moldova a instituției agentului de muncă temporară (leasingul de personal) înseamnă „reglementarea celei mai moderne forme de sclavie”, apreciază, într-o declarație, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Câți moldoveni câștigă lunar peste 30 000 de lei: Planul guvernării în privința salariilor

Leasingul de personal „va avea ca efect iminent diminuarea semnificativă a drepturilor și garanțiilor” angajaților, „în comparație cu prevederile actuale ale legislației muncii în vigoare”, sunt de părere sindicaliștii.

Noua formă de angajare ar urma să fie reglementată de legislația Republicii Moldova începând cu anul 2020. Sindicatele și-au exprimat dezacordul și printr-un aviz la proiectul de Lege privind reglementarea în legislația națională a leasingului de personal, elaborat sub patronajul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.

CNSM subliniază că reglementarea în legislația națională a leasingului de personal este „promovată insistent de mediul de afaceri din Republica Moldova, prin intermediul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru”.

Precizăm că leasingul de personal, răspândit în Statele Unite ale Americii și în numeroase țări din Europa, inclusiv în România, înseamnă „împrumut de personal”: intermediarii (firmele de recrutare) livrează angajați unor firme, pe o perioadă determinată. Pe perioada „împrumutului”, lucrătorii rămân cu statutul de angajați ai intermediarilor, nu ai firmelor la care lucrează de facto.

Oficial: Salariul mediu în Moldova și în țările vecine

Agenția de recrutare, cu rol de intermediar, semnează un contract de prestare a serviciilor cu firma ce solicită personal, iar angajații au contract doar cu intermediarul, primindu-și salariul de la acesta.

Sindicatele din Moldova sunt de părere că această formă de angajare este păguboasă pentru salariații din Republica Moldova, în timp ce intermediarul și compania beneficiară de personal sunt în câștig.

„Ultimul beneficiază de un comision din contul salariatului temporar, iar celălalt scapă de cheltuielile legate de: întreținerea personalului; formarea profesională; concediile de odihnă, medicale sau de studii; lichidare sau reducerea numărului sau a statelor de personal; contractul colectiv de muncă; litigiile individuale de muncă etc.”, se arată în declarația Confederației Sindicatelor.