Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salvatorii și pompierii, în alertă: Iată ce s-a întâmplat la Răzeni - Video

Salvatorii și pompierii au fost ridicați pe alertă pentru a participa la simularea unui cutremur cu o magnitudine de 5,5 pe scara Richter.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Sute de salvatori și pompieri au fost ridicați pe alertă pentru a interveni la lichidarea unei situații excepționale de amploare. Arma a fost lansată de conducerea IGSU pentru a verifica starea de pregătire a serviciilor de urgență în caz de situații de risc, ”într-un exercițiu de teren orb”.

Incendiu puternic în Chișinău, 80 de pompieri au luptat cu flăcările - Video

Potrivit scenariului un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter a prejudiciat infrastructura unui teren, iar pentru lichidarea consecințelor au fost necesare implicarea serviciilor de urgență.  La fața locului, în localitatea Răzeni din raionul Ialoveni, au fost trimise echipe de intervenție din subdiviziunile IGSU Ialoveni, Anenii Noi, Strășeni, UTA Găgăuzia, dar și cel mai mare detașament de salvatori și pompieri din Chișinău, DRCS nr.1.

 La Răzeni a fost instalată o tabără absolut autonomă, gata să asigure activitatea salvatorilor. Prima operațiune în care au fost implicați salvatorii a avut loc pe șoseaua Chișinău – Cimișlia. Acolo un accident de amploare cu victime multiple s-a produs. Astfel că a fost nevoie de lucrări de deblocare, descarcerare, dar și acordarea primului ajutor calificat.

Ulterior angajații IGSU au fost antrenați în recuperarea unui mijloc de transport scufundat în iazul din localitatea Răzeni și salvarea sinistraților din apă. Pompierii au fost implicați la lichidarea unui incendiu, iar concomitent  salvatorii au salvat persoane de la înălțime. În exercițiu au fost implicați peste 250 de angajați IGSU cu 45 unități de tehnică. Acțiuni similarea, dar pe timp de noapte au avut loc în nordul țării la Soroca și Florești, unde angajații IGSU și-au testat capacitățile de intervenție. Scopul aplicațiilor a fost pentru a verifica starea de pregătire a serviciilor de urgență în caz de o situație de criză de amploare în special în perioada rece a anului.