Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Patru zile de sărbătoare la Iași de hramul orașului

La Iași hramul orașului a fost sărbătorit timp de câteva zile; urmăriți în imaginile video cele mai reprezentative momente ale acestui eveniment.
Sputnik

Iași este un oraș cu o cultură bogată și o istorie impresionantă. Fosta capitală a Moldovei nu și-a pierdut înfățișarea impunătoare, nici strălucirea de altă dată. Aici se îmbină Orientul și Occidentul.

Sfânta Parascheva: Despre Cuvioasa și ce minuni a făcut

La Iași, ca și la Chișinău, hramul orașului este marcat pe 14 octombrie. După vechiul calendar iulian este sărbătorită Acoperământul Maicii Domnului (Pocroavele), iar pe calendarul modern, cel gregorian, este pomenită Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, ale cărei moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Iași.

În acest an festivitățile au început de sâmbătă, 12 octombrie, și s-au încheiat marți, 15 octombrie, zile în care centrul orașului s-a transformat într-o mare de oameni. Concerte, procesiuni, expoziții ale meșterilor populari, graiuri diferite, ca la turnul Babel. Și totuși, toți se înțelegeau între ei. Bucate tradiționale ale diferite popoare, dar și delicatese, dulciuri, vinuri locale stăteau la dispoziția celor sosiți la hram.

Ziua orașului Iași nu este o sărbătoare laică, ci și religioasă. Mitropolia a adus în acest an din Grecia racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, cunoscut ca „Sfântul Călător”. Zeci de mii de pelerini din întreaga Românie și din străinătate au sosit la Iași pentru a se închina acestor relicve.

De menționat că în anul trecut moaștele Sfântului Ierarh Spiridon au fost duse în Rusia. Cele două țări, România și Rusia, sunt unite prin ortodoxie: aceleași tradiții, aceeași sfinți, aceleași valori familiale, devotament față de credință.