Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anunț important pentru șoferi: Gata cu nervii, ce drumuri noi vor fi date în folosință

Directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, spune că majoritatea contractelor pentru modernizarea infrastructurii rutiere din Moldova urmează să fie finalizate în anii 2020 și 2021.
Sputnik
Anunț important pentru șoferi: Gata cu nervii, ce drumuri noi vor fi date în folosință

Valoarea contractelor din 2007 până în 2014 este de peste 10 miliarde de lei, dintre care jumătate din această sumă a fost valorificată. Gheorghe Curmei a declarat în studioul Sputnik Moldova că antreprenorii internaționali în domeniul reconstrucției drumurilor întâmpină dificultăți în Moldova. Este vorba de efortul lor de a se adapta la specificul pieței locale, probleme legate de  importul echipamentelor necesare, inclusiv a materialelor de producere a asfaltului.

„Companiile care nu cunosc specificul infrastructurii rutiere din Moldova întâmpină greutăți. Chiar dacă țara este mică, avem o infrastructură a drumurilor complicată. Distanța dintre localități este mică, există foarte multe utilități amplasate în perimetrul drumurilor, fapt ce complică executarea la timp a lucrărilor de modernizare a drumurilor”, a precizat Curmei.

La ora actuală, Administrația de Stat a Drumurilor are semnate mai multe contracte de anvergură cu câteva companii din Turcia, Italia, Cehia, Ucraina și Azerbaidjan. Cu o parte din companii au fost reziliate contractele pentru faptul că nu au fost executate lucrările la timp. În acest sens, statul a recuperat sume importante de bani din încasarea garanției de bună execuție și din aplicarea penalităților de întârziere. Este vorba de o sumă de peste 16 milioane de euro. Directorul Administrației de Stat a Drumurilor mai spune că până la sfârșitul anului statul ar putea rezilia un contract cu o firma din Azerbaidjan.

„Dacă până la sfârșitul anului această companie azeră nu va executa lucrările la timp, vorbim despre tronsonul de drum  Chișinău-Ungheni-Sculeni și Hâncești-Lăpușna, atunci va fi reziliat contractul. Drumul de la Chișinău spre Ungheni trebuia să fie dat în exploatare încă în anul 2016. Este un drum de o importanță națională, iar valoarea contractului este de peste 80 de milioane de euro”, a declarat Gheorghe Curmei.

Oficialul a mai declarat că majoritatea contractelor restante pentru modernizarea infrastructurii rutiere din Moldova urmează să fie finalizate în anii 2020 și 2021.Este vorba de traseul Chișinău-Giurgiulești, Sărăteni-Sângerei, inclusiv centura orașului Sângerei, Bălți- Fălești-Sculeni, dar și centura orașului Chișinău.

Autor: Eduard Maciac