Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiectul "Ora să ȘTIM" trece Prutul – Iată cine sunt beneficiarii - Video

Astăzi, la Chișinău, va avea loc lansarea proiectului "Ora să ȘTIM Moldova", prin care bibliotecarii din 63 de biblioteci publice vor promova lectura și curiozitatea pentru știință, tehnologie, inginerie şi matematică prin intermediul cărților pentru copii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Fundația Progress din România, cu susținerea Deutsche Telekom Stiftung din Germania, anunță lansarea proiectului "Ora să ȘTIM Moldova" în cadrul conferinței de presă care va avea loc astăzi, 8 octombrie 2019, începând cu ora 11:30 în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu” din bulevardul Ştefan cel Mare și Sfânt, 148.

Proiectul "Ora să ȘTIM Moldova" va cuprinde 63 de biblioteci publice din 31 de raioane și municipii. "Ora să ȘTIM Moldova" va promova lectura și curiozitatea pentru știință, tehnologie, inginerie şi matematică prin intermediul cărților pentru copii.

Vacanța de toamnă 2019 : Iată câte zile vor sta elevii acasă

Activitățile proiectului se vor desfășura în bibliotecile publice din zonele rurale, sub îndrumarea bibliotecilor cu statut de centru de formare din Chișinău, Bălți, Orhei, Căușeni și Cahul și vor genera un interes deosebit față de diverse forme de comunicare și experimentare. Pornind de la o lectură interactivă, întrebând și căutând explicații, copiii vor descoperi noțiuni elementare despre lucrurile și fenomenele din jurul lor.

“Proiectul poate fi realizat ușor, necesitând doar câteva resurse materiale, iar copiii și cei care citesc, bibliotecari sau voluntari, învață împreună multe lucruri, distrându-se.” menționează Stefanie Thate, manager de proiect la Deutsche Telekom Stiftung.

De la lansarea sa în Germania, în anul 2015, proiectul Volunteer Readers a fost derulat cu succes în Austria, Polonia și România. Fiind bazat pe studii științifice ce demonstrează abordarea subiectelor legate de știință, tehnologie, inginerie şi matematică (ŞTIM), activitățile au demonstrat că au avut impact asupra modului în care copiii se exprimă și ajută la formarea abilităților lor de lectură.

În România proiectul s-a desfășurat cu genericul Ora să ȘTIM în 12 județe, unde  bibliotecarii au organizat ateliere de citit împreună a cărților ilustrate pentru copii cu tematică ŞTIM, adecvată vârstei și urmate de activități practice. ‘În șase luni, în România, au avut loc peste 5700 de activități Ora să ȘTIM în care bibliotecarii au reușit să transmită miilor de copii participanți bucuria învățării”, spune Claudia Șerbănuță, manager de proiect Fundația Progress.