Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova, o punte între Est și Vest

Politologul și istoricul Boris Șapovalov a spus în studioul radio Sputnik Moldova de ce Moldova trebuie să opteze pentru dezvoltarea relațiilor și cu Estul, și cu Vestul.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Recent, Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA a realizat un sondaj în scopul de a clarifica ce gândesc cetățenii despre vectorul politicii externe al Republicii Moldova.

Când se va desface alianța ACUM-PSRM sau de ce Maia Sandu a vorbit în childuri în Lituania

Rezultatele au demonstrat că 30% din cei chestionați înclină spre opinia că țara trebuie să promoveze o politică orientată spre apropierea de Uniunea Europeană, iar 39% și-au exprimat convingerea că Moldova se va apropia de Federația Rusă; 31% din respondenți au spus că le vine greu să dea un răspuns la această întrebare.

„Acest sondaj reflectă situația care există în societatea noastră. Nici o opțiune nu este absolut majoritară. Desigur, mai mulți cetățeni sunt atrași de vectorul prorus, ținând cont de cei 200 de ani trăiți împreună, cu relații strânse, care s-au păstrat până în zilele noastre”, a menționat Șapovalov.

Politologul a spus că Rusia este mai apropiată de concetățenii noștri, deoarece mulți dintre ei muncesc astăzi în Federația Rusă și tot ce ține de această țară le este aproape și pe înțelesul lor. Cu atât mai mult că 60% din populația Moldovei locuiește la sat și se ocupă de agricultură, iar la ora actuală desfacerea produselor agricole depinde foarte mult de piața estică și, în primul rând, de cea a Rusiei.

Dodon le-a solicitat SUA, UE și Rusiei să-și mențină consensul în privința Moldovei

Totodată, Șapovalov a spus că nu este vorba de faptul că actuala conducere va prefera să promoveze o anumită politică unilaterală.

„Pentru mine, de exemplu, ca și pentru majoritatea cetățenilor, este mai clară poziția președintelui și cea a PSRM, care spun că Moldova trebuie să promoveze o politică vectorială egală, orientată și spre Est, și spre Vest. Pur și simplu, din punct de vedere istoric, nouă nu ne este sortită o altă cale,”, a declarat istoricul.

Însă, a menționat expertul, aici multe se bazează pe retorica propagandistică, încurajată în ultimii 25 – 30 de ani. În anumite cercuri este răspândită opinia precum că Moldova înclină spre Europa și că fără ajutorul Uniunii Europene țara nu va supraviețui. Acestea sunt doar sloganuri propagandistice și ele trebuie considerate ca atare.