Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum îți motivezi copilul să citească: 5 reguli de aur

Îţi doreşti ca copilul tău să descopere povești aventuroase şi personaje magice, însă el nu vrea nici în ruptul capului să „pună mâna pe-o carte“? E normal, cu atâtea jocuri pe telefon şi alte tentaţii care-l atrag, aşa că vei avea un pic de furcă cu odrasla ta.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. I-ai citit încă de când era mic, te vede şi pe tine făcând asta în fiecare seară, dar nu reuşeşti nicicum să-l convingi să citească. Multe mame se confruntă cu această problemă. Gadgeturile, jocurile video şi desenele animate par sa fie cu mult mai atractive pentru copii decât să-şi petreacă timpul cu o carte în mană. Şi atunci ce facem? Ei bine, încearcă să repsecți 5 reguli de aur:

Mai mulți elevi s-au pus pe carte. Ce factori i-au determinat să-și schimbe atitudinea

1. Fiţi prieteni de lectură!

Pentru că în copilărie totul este preluat şi asimilat prin imitare, cel mic va face ce vede la tine. Astfel, pentru a fi un bun exemplu, stabileşte-ţi zilnic un program de 15–30 de minute, în care să citeşti şi să-l iei şi pe el alături, stând confortabil. Lasă-l să pună întrebări sau citeşte-i cu voce tare. 

2. Citeşte-i cu voce tare!

Studiile arată că dacă le citeşti, în mod regulat, cu voce tare copiilor, nu numai că-i ajută să se bucure de poveste mai uşor, dar le va garanta şi câştiguri semnificative, în ceea ce priveşte înţelegerea, vocabularul şi decodarea unor cuvinte. Dacă copiii tăi sunt preşcolari sau se apropie de adolescenţă, această deprindere le va deschide mai târziu şi mai mult pofta pentru lectură.

3. Mergeţi împreună în căutare de cărţi

În loc să-i aduci tu seara,c nd ajungi acasă, cărţi alese de tine, mai bine îl implici pe el. Mergeţi împreună la cumpărături şi lasă-l să-şi aleagă o carte după preferinţele sale. Astfel, vezi exact de ce este atras. Ţine minte: dacă încerci să-l constrângi,s e va închide în el şi va percepe această activitate ca pe o povară şi nu ca pe ceva benefic pentru el.

4. Pune-i la dispoziţie volume variate

Elevii din Moldova nu vor mai trebui să plătească pentru închirierea manualelor

Materialele destinate lecturii ar trebui să fie uşor accesibile în casă. Dacă un copilul găseşte „întâmplător“ o carte prin casă, cel mai probabil o va lua şi va începe s-o răsfoiască, în loc să deschidă imediat telefonul.

5. Ai răbdare cu el!

Cititul este un proces complex, care implică nu atât pronunţarea fizică a cuvintelor, cât şi înţelegerea conţinutului unui pasaj. Oferă-i sprijin atunci când nu se descurcă şi laudă-i constant eforturile. Discutați împreună conţinutul cărţii recent terminate.