Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce Brejnev este atât de iubit până acum în Moldova

Cum trăiau romii în Moldova pe vremea când la conducere se afla Leonid Brejnev, secretar general al CC al PCUS.
Sputnik

CHȘIINĂU, 26 sept – Sputnik, Andrei Petric. Cunoscutul film artistic „Zaiaț nad bezdnoi”, care a fost turnat de regizorul rus Tigran Keosaian în Moldova, conține, desigur, multă invenție și ficțiune. Însă un lucru este cert: regizorul s-a străduit să filmeze o poveste interesantă despre viața romilor din Moldova Sovietică, să descrie modul de viață nemaipomenit al acestei etnii, umorul ei caracteristic, dragostea de libertate.

Istoria Moldovei, povestită de baronul romilor din dealul Sorocii

În același timp, formula „povestea-i o minciună, însă are tâlc” se potrivește parțial. Adevăratul baron al tuturor romilor din Moldova, la fel ca și prototipul din film al baronului țiganilor din Basarabia (până la Ismail), avea un adevărat „ZIL-112” guvernamental și o „Ceaika” – automobile în care se deplasau la acea oră doar liderii de partid și elita conducătoare.

Desigur, este puțin probabil ca baronul țiganilor din acea perioadă să se fi întâlnit cu Leonid Brejnev, secretarul general al CC al PCUS, așa cum povestește filmul.

Noi, însă, am decis să ne interesăm cum o duceau romii pe vremea când la cârma statului sovietic se afla „scumpul și iubitul” Leonid Ilici.

La această întrebare a reporterului Sputnik Moldova a răspuns actualul baron al tuturor romilor din Republica Moldova, Artur Cerari.

Istoria romilor de la Soroca. Baronul Cerari își dezbracă de secrete neamul

„E păcat să spui că pe timpul lui Leonid Brejnev romii o duceau rău. Da, pe atunci nu era democrație, nu era libertatea cuvântului, era cenzură, țiganii erau condamnați pentru „trândăvie”. Lucru explicabil: unii romi, analfabeți, erau nevoiți să-și câștige banul nu chiar cinstit, devenind hoți de buzunare, cerșetori. În perioada când era Brejnev la conducere nu avea pe ce trăi doar cel care nu dorea să muncească. Ba chiar și cel care nu muncea – tot avea ceva”, a subliniat Cerari.

Acesta susține că perestroika, destrămarea Uniunii Sovietice și parada republicilor suverane în spațiul unei țări cândva unite nu au adus nimic bun țiganilor. Reprezentanții acestei etnii, renumită prin mașterii săi fierari, au rămas fără ocupație și, precum mulți alți locuitori ai Moldovei, au fost nevoiți să plece peste hotare în căutarea unui câștig și al unui trai mai bun.   

„Pe acest fundal, noi ne amintim cu recunoștință de perioada în care la conducerea țării era Brejnev”, a concluzionat baronul Cerari.