Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorul general interimar a ajuns și la Curtea Constituțională

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, solicită judecătorilor Curții Constituționale unele explicații la capitolul reținerii, arestării, percheziționării sau trimiterii în judecată a unor deputați.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, s-a adresat astăzi, 25 septembrie, cu o sesizare Curții Constituționale în care solicită să fie explicat dacă poate fi un deputat reținut, arestat, percheziționat sau trimis în judecată, în cadrul procesului penal, dacă încuviințarea Parlamentului a avut drept obiect un capăt de acuzare, iar ulterior au fost administrate probe care stau la baza altor capete de acuzare în materie penală.

Încă un deputat din Parlamentul de la Chișinău va rămâne fără imunitate

Procurorul susține că în prezent se constată unele ambiguități în legislație la acest capitol, pe care doar Curtea Constituțională le poate clarifica.

Potrivit lui Robu, în prezent, este neclară și incertă situația în care Parlamentul a acceptat efectuarea acțiunilor procesuale și transmiterea cauzei penale în judecată în privința unui deputat, dar în cadrul urmăririi penale au fost administrate probe care indică la comiterea și altor infracțiuni de către deputatul în cauză.

”Interpretarea urmează să aibă ca obiect faptul dacă mai este necesară încuviințarea Parlamentului pentru fiecare capăt de acuzare în materie penală sau este suficientă încuviințarea acordată inițial”, întreabă procurorul general interimar judecătorii Curții Constituționale.

Dumitru Robu mai susține că a înaintat această sesizare Curții Constituționale pentru a evita situațiile în care lipsa unei certitudini de interpretare ar putea constitui temei de eschivare a unor persoane de la răspunderea penală pentru comiterea unor fapte cu un grad avansat de pericol social.