Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Producătorii de struguri sunt disperați: Ce se va întâmpla cu recolta din acest an – Video

Industria vitivinicolă se confruntă mai multe probleme: lipsa unei strategii de dezvoltare, stocuri mari în depozite după scăderea exporturilor, recoltă mai mică de struguri în 2019 și cererea scăzută la struguri.
Sputnik

În acest an recolta este mai mică decât în 2018 din cauza ploilor cu grindină, dar și din cauză că strugurii cântăresc cu vreo 20% mai puțin decât de obicei.

Vinurile din Moldova: Succes grandios și în Asia, iar acasă – probleme și vești proaste

Chiar dacă avem mai puțină materie primă, o parte a recoltei de struguri va rămâne neprocesată.

Producătorii de vinuri nu-și permit să cumpere cantități de materie primă la fel de mari ca în anii anteriori pentru că au depozitele încărcate cu vinuri din anii trecuți, pe care nu au reușit să-l exporte.

Potrivit prognozelor, vor rămâne nesolicitate de producătorii de vin aproximativ 70 de mii de tone de struguri.  

Stocurile din depozite ar fi de vreo 15 milioane dal de vin, depășind cantitatea de 14,1 milioane dal de vin exportată de Republica Moldova în anul vitivinicol 2018-2019.

Producătorilor de struguri le vine să-și taie podgoriile, din disperare

Topul țărilor în care Moldova exportă vin: Producătorii și-au schimbat planurile

Intenția producătorilor de vinuri de a cumpăra o cantitate mai mică de materie primă i-a îngrijorat pe producătorii de struguri.

În cadrul audierilor parlamentare publice pe tema problemelor din viticultură, producătorii de struguri au povestit cât de mici sunt prețurile materiei prime comparativ cu anii anteriori. În plus, când s-a dat startul recoltării, mulți producători habar nu aveau cui și la ce preț vor vinde strugurii.

Micii proprietari de vii se plâng că le vine să pună mâna pe topor și să-și defrișeze podgoriile.

Producătorii de struguri au subliniat că oamenii de la sat pot câștiga în special din viticultură și pomicultură. În situația în care câștigurile pe care le puteau obține au fost mizere, sătenii au plecat la muncă peste hotare. Acum poate fi o problemă și să găsești culegători de struguri.

Ce vor face autoritățile Republicii Moldova – posibile soluții

Producătorii insistă ca vinul să rămână „produs agro-alimentar”: Cine este împotrivă

Anterior, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a spus că, dacă, eventual, unii procesatori de struguri nu au bani pentru achiziția materiei prime, ar putea fi ajutați să acceseze credite.

Ar urma să fie evaluată și capacitatea de stocare a producătorilor de vinuri, pentru a fi utilizată la maximum.

Încă o ieșire din situație ar fi diversificarea modului de procesare a strugurilor: să fie transformați în suc sau în „vin de casă” pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele).