Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert auto: Șoferii începători nu trebuie lăsați singuri la volan

Implementarea conceptului de conducere asistată va disciplina șoferii și va preveni accidentele rutiere grave, consideră Denis Țurcanu, directorul unei școli auto.
Sputnik
Expert auto: Șoferii începători nu trebuie lăsați singuri la volan

Majoritatea accidentelor rutiere ar putea fi evitate, dacă șoferii ar respecta regulile de circulație. Acest lucru însă nu se întâmplă, chiar dacă au fost înăsprite sancțiunile pentru neglijență în trafic. Care este soluția? La această întrebare a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, directorul unei școli auto, Denis Țurcanu.

Potrivit lui Denis Țurcanu, șoferii cunosc bine Regulamentul circulației rutiere, însă nu-l respectă deoarece sunt nedisciplinați. Această atitudine poate fi combătută  prin intermediul mecanismului de ”conducere asistată”, care funcționează eficient în statele dezvoltate.

Alcoolul i-a lăsat fără dreptul de a conduce: Vezi câți șoferi au rămas fără permisul auto

”Trebuie să aplicăm mecanismul de conducere asistată, când șoferului, după finalizarea școlii de șoferie, i se oferă un permis provizoriu. În baza acestui permis, în timpul șofatului, el trebuie să fie asistat de o persoană adultă, cu experiență în domeniu, cum ar fi părinții sau rudele, pe parcursul unei anumite perioade, pentru a se forma ca un șofer. La noi ce se întâmplă însă? Majoritatea absolvenților școlilor de șoferie sunt tineri de 18, 19, 20 de ani. Obțin permisul și urcă singuri la volanul BMW-ului tatălui și pornește la drum. Cum credeți, ce este în capul tânărului? Scenarii, aventuri, depășirea vitezei!”, a relatat Denis Țurcanu.

Denis Țurcanu: Statul trebuie să-și asume responsabilitatea pentru decesele survenite în urma accidentelor rutiere

Denis Țurcanu consideră că statul nu întreprinde suficiente măsuri pentru a preveni accidentele rutiere. Instructorul auto a făcut această afirmație în contextul discuțiilor despre infrastructura rutieră proastă, care creează premise pentru producerea accidentelor rutiere.

”Statul nu se poate băga în mintea șoferului, dar poate crea drumuri bune și sigure pentru traficul rutier. De asemenea, statul trebuie să-și asume responsabilitatea pentru fiecare deces soldat în urma accidentelor rutiere, cum se întâmplă, de exemplu, în țările scandinave. Acolo, în asemenea cazuri, este demarată o anchetă pentru a stabili ce structură a statului putea preveni accidentul, dar nu a activat eficient în acest scop”.

Peste 1700 de accidente rutiere s-au produse, în primele opt luni ale anului 2019, pe teritoriul țării. În consecință, 164 de persoane au decedat, iar aproape 2000 au fost traumatizate. Detalii, în emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț