Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gata cu faptele de corupție la hotar cu România: Iată ce au discutat Ceban și Ioniță

Directorul interimar al Serviciului Vamal din republica Moldova, Iurie Ceban, s-a întâlnit la Chișinău cu directorul general al Direcției Generale Anticorupție (DGA) a Ministerului Afacerilor Interne din România, Alexandru Cătălin Ioniță.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 sept — Sputnik. Cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea cooperării interinstituționale și internaționale în domeniul prevenirii și combaterii faptelor de corupție în sistemul vamal a fost discutată la Chișinău.

Am putea să nu mai stăm la coadă la vama cu România: Propunerea autorităților

Alexandru Cătălin Ioniță a venit la Chișinău în fruntea unei delegații formată din șeful unității de implementare a proiectelor din cadrul MAI, Otilia Filip, atașatul de afaceri interne în cadrul Ambasadei României în RM, Adrian Radu și coordonator de proiecte, Adrian Banu. De asemenea, la întrevedere a participat și Înaltul Consilier UE în domeniul vamal și fiscal, Rosario de Blasio.

Ședința a fost organizată în cadrul proiectului Twinning ”Suport în consolidarea capacităților operaționale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul prevenirii și investigării actelor de corupție”, finanțat de Uniunea Europeană.

Discuțiile au vizat, în special, mecanismele dezvoltate și implementate de către Serviciul Vamal, care au menirea atât de a preveni și combate corupția în cadrul entității, cât și de a promova și a asigura integritatea profesională în rândul angajaților.

Reguli mai simple la vamă pentru exportatorii moldoveni - detalii

Unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda întrevederii l-a constituit recomandările realizate sau cele în curs de realizare, înaintate de către experții UE în cadrul misiunilor desfășurate la nivelul proiectului Twinning în domeniul anticorupție, de care au beneficiat mai multe instituții de aplicare a legii din țară, inclusiv și Serviciul Vamal. Ca urmare a avizelor formulate de experți, administrația vamală a reușit să modernizeze sistemul de monitorizare video și să sporească competențele subdiviziunii vamale responsabile de integritate.

Amintim că România, prin intermediul Direcţiei Generale Anticorupţie, a contribuit prin furnizarea expertizei în domeniile privind evaluarea riscurilor de corupție şi testarea integrității profesionale în conformitate cu bunele practici din Uniunea Europeană.