Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie vor fi deschise 85 de secții peste hotare

Decizia cu privire la deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie urmează să fie luată astăzi, 13 septembrie, la ședința Guvernului Republicii Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Pentru desfășurarea alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie 2019 în circumscripția uninominală nr. 50, la vest de Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene propune deschiderea a unui număr total de 85 secţii de votare peste hotare. Decizia urmează să fie luată astăzi, 13 septembrie, la ședința Guvernului Republicii Moldova care va începe la ora 12:00.

Din cele 85 secţii de votare ce urmează să fie deschise peste hotarele țării, 27 vor fi organizate în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, alte 58 vor fi organizate în sediile unor instituții ce aparțin țărilor de reședință.

Iată câți candidați la funcția de deputat vor participa la alegerile noi din 20 octombrie

Potrivit deciziei ce urmează să fie luată de Guvern, în Republica Italiană  vor fi deschise 29 de secții, în România – 12, în Republica Franceză – 7, în Republica Portugheză, Regatul Spaniei și Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – câte 5 secții de votare.

În Regatul Norvegiei va fi organizată o secție de votare, în Republica Elenă – 2, în Republica Federală Germania – 4, în Irlanda – 3, în Republica Cehă, Letonia, Regatul Belgiei, Polonia, Regatul Suediei, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederaţia Elveţia și Regatul Ţărilor de Jos – va fi deschisă câte o secție de votare.

Potrivit MAEIE, numărul secţiilor de votare din străinătate a fost stabilit în urma unei ample analize efectuate de către ministerul în baza propunerilor misiunilor diplomatice şi oficiile consulare ale ţării, în funcţie de evidenţa de care dispun misiunile şi datele oficiale obţinute de la autorităţile statelor de reşedinţă privind numărul şi repartizarea zonală a concetăţenilor în străinătate, informaţiile deţinute de autorităţile publice centrale, inclusiv datele statistice relevante, numărul de alegători care au participat la scrutinele precedente, având totodată ca reper numărul de cetăţeni care s-au înregistrat în prealabil pentru alegerile parlamentare noi.

Totodată, au fost examinate şi luate în considerare demersurile asociaţiilor diasporei moldoveneşti de peste hotare, adresate ministerului şi Comisiei Electorală Centrale, precum şi practica anterioară de participare la vot a cetăţenilor de peste hotare.