Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Au plecat peste hotare să câștige un ban în plus, dar și-au pierdut și casele din Moldova

Lipsa unui loc de muncă îi duce pe moldoveni la disperare. Iar, din dorința de a câștiga mai mulți bani pentru un trai mai bun, aceștia sunt gata să accepte tot felul de condiții, care ulterior le pune viața și securitatea în pericol.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Și-au pierdut casele, au întors datorii despre care nici nu știau că le au. Este soarta a sute de moldoveni, victime ale companiilor intermediare la angajarea la muncă peste hotare. În cadrul unei campanii de informare pentru cetățenii aflați în căutarea unui loc de muncă peste hotare, Centru Internațional „La Strada” atrage atenția fiecărei persoane să fie vigilentă atunci când apelează la companiile intermediare în căutarea unui loc de muncă în afara țării. În context a fost lansat cel de-al doilea spot video în cadrul campaniei, care are ca scop susținerea imigrației sigure și prevenirea traficului de ființe umane.

Pleci la muncă peste hotare? Iată ce acte trebuie să soliciți de la agenția intermediară

Specialiștii recunosc că cetățenii din Republica Moldova nu cunosc care este procesul de angajare legală la muncă. Concetățenii noștri nu dau întrebări, nu cunosc care sunt dedesubturile acestui proces și ajung să fie înșelați.

În cazul în care femeile și bărbații în căutarea unui loc de muncă peste hotare apelează la serviciile companiilor intermediare este necesar să citească și să analizeze amănunțit contractul pe care îl semnează înaintea plecării. Din spotul „La Strada” ne dăm seama că cetățenii nu atrag atenție informațiilor scrie cu litere mici, dar care de cele mai multe ori sunt detalii foarte importante. Este important ca oamenii să înțeleagă că fiecare cuvânt dintr-un acord pe care-l semnează, fie el scris cu litere mărunte sau mășcate, contează.

Mai mult, reprezentanții La Strada spun că legislația privind activitatea acestor agenții este cu lacune, dar „nici spiritul de vigilență al fiecăruia dintre noi nu trebuie neglijat”. Astfel, pentru a evita riscurile unei angajări ilegale peste hotare și consecințele care ar putea urma, fiecare cetățean este îndemnat să sune la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic, la numărul 0 800 777.

Cum evităm exploatarea prin muncă peste hotare

Datele statistice ale Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și antitrafic, pentru anul 2018, conturează tendințe îngrijorătoare în ceea ce privește nivelul de informare și de vigilență al cetățenilor moldoveni aflați în căutare unei surse de venit peste hotare.

Potrivit datelor înregistrate în urma apelurilor, internetul rămâne în topul surselor de căutare a unui job peste hotare. Trei din patru apelanți ai Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic sunt gata să accepte o ofertă de angajare de la o agenție sau o companie intermediară și fiecare al cincilea apelant e pe cale să accepte o ofertă de muncă de la o persoană total necunoscută.