Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Grav: Un nou caz de rabie, înregistrat în Republica Moldova

Un nou caz de rabie a fost înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova. Specialiștii au fost alertați în localitatea Opaci din raionul Căușeni.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. Localnicii din Opaci, raionul Căușeni, sunt în alertă. Asta după ce medicul veterinar a anunțat despre un caz de rabie înregistrat în localitatea lor. Potrivit medicului veterinar din această localitate, este vorba de o bovină infectată, care ulterior a fost sacrificată. Toate persoanele care au intrat în contact cu acest animal au fost vaccinate. E vorba de 9 adulți și 2 copii.

Persoanele care lucrează la ferma unde a fost depistat animalul infectat nu au fost infectate doar pentru că au fost anterior vaccinate, a precizat specialistul. Iar răspândirea virusului la celelalte bovine a fost prevenită doar datorită angajaților fermei care au observat la timp simptome suspecte la una din vaci și au chemat specialiștii.

Cum va „scăpa” Republica Moldova de rabie: Guvernul are o soluție

Vaccinul antirabic se face imediat după mușcarea unui animal bolnav. Însă după apariția primelor simptome ale bolii, vaccinarea nu va mai fi eficientă. Rabia poate fi prevenită, dar boala, odată instalată în organismul uman, este practic mortală. Cei mai vulnerabili la complicații în cazul infecției cu acest virus sunt copiii.

De la declararea independenței Republicii Moldova au fost înregistrate câteva cazuri de deces survenite în urma complicațiilor cauzate de virusul rabic. Este vorba de un adolescent din raionul Drochia, care a decedat în 2002. Un alt caz de deces a fost înregistrat în 2016 în raionul Căușeni, iar în acest an, din acest motiv a murit un băiețel de 11 ani din Goianul Nou, municipiul Chișinău.

În cazul mușcăturii unui animal, specialiștii recomandă:

  • Imediat după mușcătură, rana trebuie spălată cu apă și săpun și apoi irigată abundent;
  • Trebuie să aveți mâinile spălate și, dacă este posibil, să purtați mănuși când curățați o plagă mușcată;
  • Apelați de urgență la ajutorul medical;
  • Medicul va stabili ce tratament este potrivit în funcție de severitatea rănii;

Este posibil să fie necesar un tratament care constă în administrarea unui anticorp, jumătate din cantitate fiind injectată direct în rană și restul – intramuscular. Va urma, de regulă, o vaccinare ce constă în cinci injecții, repartizate pe o perioadă de 28 de zile.

Republica Moldova ocupă locul doi în Europa după numărul cazurilor de rabie (turbare), astfel încât riscurile pentru oameni sunt iminente și permanente.