CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) a fost pus sub învinuire și suspendat din funcție, iar un ex-director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost reținut pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave.
Ministerul Afacerilor Interne precizează într-un comunicat că Procuratura municipiului Chișinău, în cooperare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), instrumentează cauza penală privind excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, de către factori de decizie din cadrul Biroului Migrație și Azil al MAI și SIS, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei.
Temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018 din Republica Moldova în Turcia.
Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125000 de EURO pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, ceia ce constituie un prejudiciu în proporții deosebit de mari, cauzat intereselor publice.
În acest context, pe 5 septembrie, în cadrul acestei cauze penale a fost înaintată învinuirea directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi țara.
”Totodată, pe 6 septembrie 2019, un ex-director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost reținut conform prevederilor art. 166 al Codului de procedură penală al Republicii Moldova, pe un termen de 72 ore și pus sub învinuire, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave”, comunică MAI.
Amintim că, acum două zile, premierul Maia Sandu a declarat că există probe că deciziile abuzive în cazul profesorilor turci au fost luate de fostul director al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari și de către fostul director adjunct Alexandru Baltaga.
MAI menționează că se efectuează în continuare acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii implicării şi a altor persoane cu tangenţă la caz.