Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Urmarea dezastruoasă a secetei: Fructe, legume și cereale mai scumpe în Moldova

Canicula și seceta au contribuit la dezvoltarea și răspândirea multor specii de boli și dăunători ai culturilor agricole. Prețul multor fructe și legume poate crește semnificativ.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. În august, temperatura medie lunară a aerului a constituit +21..+24ºС, iar temperatura maximă a aerului a urcat până la +37ºС la stația meteorologică Bălțata, precizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Prețul merelor în 2019: Iată ce spun producătorii moldoveni

Aceasta înseamnă că vremea din august a fost favorabilă coacerii fructelor și strugurilor. Însă temperaturile caniculare și seceta prelungită au contribuit la uscarea solului, afectând culturile legumicole și pregătirea terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă.

Potrivit ANSA, au fost afectate de boli și dăunători plantațiile de porumb (în proporție de vreo 40% pe o suprafață de 7.829 de hectare cercetate), floarea soarelui (vreo 80% din cele 11.813 de hectare cercetate), sfeclă de zahăr, soia.

Și calitatea cartofilor, vinetelor sau tomatelor a avut de suferit, acestea fiind atacate inclusiv de gândacul de Colorado.

Precizăm că la piețele din Chișinău un kg de tomate de bună calitate, de la producători locali, a ajuns să coste 25-30 de lei, iar prețul unui kg de cartofi mai arătoși este de 11-14 lei.  

Vinurile din Moldova: Succes grandios și în Asia, iar acasă – probleme și vești proaste

Castraveții, pepenii verzi și galbeni au fost afectați de boli precum făinarea, mana și bacterioza.

Varza a fost compromisă de un dăunător: larva buhei verzei, ajunsă la a doua generație la sfârșitul acestei veri.

Livezile de fructe sâmburoase au fost afectate de putregai, ciuruirea frunzelor de natură micotică și bacteriană.

Vița de vie a fost atacată de fluturii dăunători specifici, dar și de mană, făinare și putregai.