Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a abrogat hotărârile privind concesionarea Aeroportului: Ce va urma

Mai multe hotărâri care vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău au fost abrogate. Ce va urma după decizia Cabinetului de Miniștri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 04 sept – Sputnik. Cabinetul de miniștri a decis în ședința de astăzi abrogarea unor hotărâri privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Astfel, miniștrii au votat pentru anularea hotărârii privind iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportul Internaţional Chişinău, dar și cea cu privire la aprobarea concesionării activelor Aeroportului.

Contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău ar putea fi anulat - detalii

Totodată, executivul a aprobat anularea deciziei care se referă la desfășurare şi la rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului, dar și decizia cu privire la reconfirmarea aprobării concesionării activelor Aeroportului și a condițiilor concesionării acestora.

Ministrul Justiției Olesea Stamate a declarat că „hotărârea Guvernului din 30 mai 2012 prin care s-a aprobat concesionarea activelor aflate în gestiunea economică a întreprinderii de stat Aeroportul Internaţional Chişinău şi terenul aferent acestora, a condiţiilor concesionării acestora, cât şi condiţiile de organizare şi desfăşurare a concursului închis de selectare a concesionarului a fost suspendată de către Curtea Constituțională”.

Ministrul a mai spus că, în pofida interdicțiilor impuse de Înalta Curte, Guvernul a reconfirmat concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău și a condițiile concesionării acestora.

În baza hotărârii Curții, autorii proiectului susțin că „Guvernul care administrează treburile publice nu poate să-şi asume iniţiative politice importante cu atât mai mult în privinţa unor chestiuni care au provocat dificultăţi înainte de demisia sa sau au determinat în final această demisie. Din aceste considerente obligațiile de ordin financiar asumate în cadrul condițiilor de concesionare a Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” influențează puternic politicile Guvernului investit după aprobarea acestei decizii, dar și a tuturor guvernelor în viitori 49 de ani, atît timp cît partenerul privat nu asigură durabil și consolidat parteneriatul public-privat”, a explicat ministru Justiției.

Contact de Sputnik Moldova, expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a declarat că decizia Guvernului de a abroga hotărârile cu privire la concesionarea Aeroportului ar putea costa statul Republica Moldova milioane de euro.

„Aceste hotărâri de abrogare pe care le-a adoptat astăzi Guvernul va obliga ulterior Republica Moldova să acorde despăgubiri, la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului. Prin aceste abrogări s-au încălcat anumite proceduri de declarare a contractului de concesiune ca fiind unul ilegal. În așa caz, reprezentanții acestei companii ar putea contesta decizia Guvernului Republicii Moldova în judecată, iar dacă nu i se va face dreptate în instanțele din țara noastră, sunt sigur că vor contesta decizia la CEDO, iar statul va pierde milioane de euro”, a menționat Teodor Cârnaț.

Expertul spune că acțiunea Guvernului este una pripită și negândită și că nu ar fi trebuit să meargă pe calea abrogării.

Contractul de concesionare a Aeroportului Chişinău nu a fost încălcat

„Eu personal am cerut încă în 2013 ca aceste hotărâri să fie abrogate, iar contractul de concesionare să fie reziliat. Atunci nu s-a mers pe această cale, iar acum litigiul este consumat. Asta înseamnă că instanța de fond a ajuns la concluzia că aceste hotărâri privind concesionarea Aeroportului sunt legale, iar legalitatea a fost confirmată și de Curtea Supremă de Justiție”, a menționat Cârnaț.

Teodor Cârnaț mai spune că, prin raportul comisie de anchetă privind concesionarea Aeroportului, Guvernul putea să revizuiască cererea Curții Supreme de Justiție în raport cu concesionarea Aeroportului Internațional.

De cealaltă parte, prim-ministrul Maia Sandu a declarat după ședința Guvernului că acel contract prin care Aeroportul Chișinău a fost concesionat rămâne legal valabil până la o decizie a instanței de judecată.

Amintim că, pe 30 august, NR Investments Ltd a anunțat că a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania care deține în concesiune a Aeroportul Internațional Chișinău.