Inițial oamenii sunt atrași de ofertele avantajoase propuse. Astfel, eliberarea banilor împrumutați se face imediat, la prezentarea doar a unui act de identitate, fără formalități și însoțite de slogane - "primul credit este gratuit", "întorci cât i-ai", "fără gaj".
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocatul Boris Druță a declarat că adesea contractele de împrumut ascund niște subtilități pe care oamenii nu le pot sesiza de la început.
"Aceste companii dispun de avocați și juriști care formulează conținutul contractului de împrumut în așa fel încât împrumutații nu înțeleg pe deplin sau nu doresc să înțeleagă toate clauzele. Aceștia sunt încântați de faptul că au obținut o sumă de bani pentru a-și soluționa problemele, însă ele abia încep", a spus avocatul.
Astfel, de cele mai multe ori, un împrumut relativ mic de 2000 de lei generează în doar câteva luni datorii ce pot depăși de două sau chiar de patru ori suma împrumutului contractat. Acest lucru se datorează declanșării unui mecanism de sancționare a împrumutatului restanțier, compus din dobânzi de întârziere, comisioane, penalități în cote fixe și/sau procentuale, de cele mai deseori stabilite exagerat de mari.
Boris Druță le recomandă potențialilor beneficiari a unor asemenea contracte să examineze minuțios condițiile contractării unor astfel de împrumuturi, ori după caz să apeleze la opinia unui jurist sau avocat.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș