CHIȘINĂU, 31 aug - Sputnik, Cezar Salagor. Astăzi în Republica Moldova este marcată sărbătoarea națională "Limba noastră". Cu acest prilej, politicienii noștri i-au felicitat pe cetățenii țării, însă, spre deosebire de anii precedenți, observăm că toți au un mesaj comun: Limba pe care o vorbim este cea care trebuie să ne unească.
Atât președintele Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cât și partenerii de coaliție: premierul, Maia Sandu și ministrul de Interne, Andrei Năstase, au accentuat acest lucru în mesajele postate pe paginile oficiale de Facebook.
Președintele Igor Dodon a ținut să sublinieze că cel mai mult își dorește ca în această zi toți ”să fie împăcați cu gândul că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume” și că aceasta ”ne unește”.
”În această zi de sărbătoare a Limbii Noastre, vreau ca toți concetățenii mei să fie împăcați de gândul că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească, fie că îi spunem română – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește”, a declarat Igor Dodon.
La rândul său, Zinaida Greceanîi este de părere că sărbătoarea Limba Noastră ”trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”.
”Vă felicit cu ocazia sărbătorii naționale ”Limba Noastră”, o sărbătoare care trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”, a scris Greceanîi, precizând că dacă politicienii au învățat să treacă peste orgolii și ambiții, locuitorii țării, care mereu au dat dovadă de multă înțelepciune, vor reuși să lase deoparte disputele semantice.
Ministrul de Interne și liderul PPDA, Andrei Năstase, a ținut să precizeze că a fost astăzi ”acolo unde astăzi ar trebui să meargă fiecare dintre noi, la bustul făuritorului limbii române moderne, Mihai Eminescu, și la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt” și a subliniat că limba pe care o vorbim nu trebuie să ne dezbine ci să ne adune și să fim mai buni.
”Și, vreau să spun astăzi tuturor, indiferent în ce limbă ne culcăm copiii că limba română nu desparte, nu dezbină, nu urăște, nu blesteamă și nu pedepsește. Limba noastră română adună și îmbună!”, a scris Năstase.
Premierul, Maia Sandu, i-a îndemnat pe cetățeni să ne îmbogățim limbajul, să citim cărți și să vorbim corect pentru că ”vorbind frumos, gândim frumos și, respectiv, devenim oameni frumoși”.
Până și cei care au plecat în opoziție, și chiar dacă relațiile politice la Chișinău rămân a fi tensionate, vedem că în această zi au transmis același mesaj.
Ex-premierul Pavel Filip a postat și el un mesaj care începe cu precizarea că limba pe care o vorbim cu toții ”este și trebuie să fie ceea ce ne unește, nu ceea ce ne dezbină.
Originea sărbătorii
În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989. În cadrul adunării, au fost revendicate declararea limbii române drept limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină.
Peste două zile, pe 29 august 1989 se deschid lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie. Ca rezultat al unor intense dezbateri, limba română a fost declarată drept limbă de stat și a fost adoptat trecerea la alfabetului latin. Ulterior, la data de 31 august a fost declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.
Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990, cu denumirea de ”Limba noastră cea română” sau ”Ziua limbii române”. Ulterior, în 1994, guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în ”Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art. 13 din Constituția Moldovei.
În 2004, Parlamentul a decis comasarea sărbătorii cu Ziua Independenței, comasare care nu a mai avut loc.