Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată cum a evoluat vinul moldovenesc în cei 28 de ani de Independență

În cei 28 de ani de Independență domeniul vitivinicol a devenit un simbol și o carte de vizită ai Republicii Moldova. În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul adjunct al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Diana Lazăr, a vorbit despre realizările, perspectivele și obiectivele în domeniul viticulturii și industriei turistice din țara noastră.
Sputnik
Iată cum a evoluat vinul moldovenesc în cei 28 de ani de Independență

Potrivit Dianei Lazăr, în cei 28 de ani de independență, sectorul vitivinicol și industria turistică moldovenească a trecut prin multe perioade dificile. Totuși, în ultimii trei ani Moldova a înregistrat un adevărat progres și o dinamică pozitivă  în industria vinului, fapt ce a generat creșterea numărului turiștilor în țara noastră.

Anul 2018 – un progres pentru industria turistică moldovenească

"În ultimii ani a crescut semnificativ vizibilitatea turistică a țării, fapt declarat atât de experții străini, cât și de sondajele internaționale. În 2017, Republica Moldova a înregistrat o creștere cu 50 la sută a numărului de cetățeni străini care au vizitat-o, față de 2015. Tot în acel an, numărul vinăriilor care oferă servicii turistice s-a dublat, iar numărul vizitatorilor de destinații turistice vitivinicole a crescut cu 20 la sută. În anul 2018, țara noastră a fost vizitată de aproximativ 164 mii de turiști", a relatat invitata.

Diana Lazăr spune că acest succes se datorează muncii enorme efectuate de specialiștii în domeniu, lucrului în echipă și dorinței de a exploata împreună și a uni potențialul de cooperare. Cele peste 25 de vinării din țară, pensiuni, agenții de turism și ghizi profesioniști sunt principalii actori ai lanțului valoric al industriei turismului.

"Astăzi avem un produs vitivinicol de standarde europene, compatibil cu cele mai înalte filtre de calitate și cu multe medalii câștigate la concursuri internaționale. Avem cu ce ne mândri", a subliniat Lazăr.

În același timp, Diana Lazăr a menționat că mai rămâne să mai lucrăm mult la acest capitol și sunt necesare politici strategice concrete bine formulate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.