Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În economia Moldovei ponderea muncii necalificate este foarte mare

Multe sectoare necesită un complex întreg de măsuri pentru a îmbunătăți actuala situație socioeconomică din Moldova, afirmă Olga Gagauz, vicedirector științific al Institutului Național de Cercetări Economice, colaborator științific principal al Centrului de Cercetări Demografice.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Absolvind școala, tinerii din țara noastră nu-și continuă studiile, ci merg să muncească optând pentru specialități de calificare joasă. În Moldova este nevoie de hamali și de lucrători pentru diferite munci. Deocamdată, în economie este foarte mare ponderea muncii necalificate. Este vorba de acel nivel de dezvoltare a economiei care, cu părere de rău, nu este atractiv pentru tineret, a menționat Olga Gagauz în interviul pentru Sputnik Moldova.

Cine nu are un loc de muncă, dar vrea un salariu, trebuie să știe asta

„Nu putem spune că tinerii noștri nu doresc să muncească după absolvirea școlii. Ei nu-și continuă studiile pentru că, în primul rând, au anumite necesități materiale personale sau asigurarea familiei, iar în al doilea rând, se mai mențin tendințele de a-și începe de timpuriu activitatea de muncă, mai ales pentru tineretul de la sate”, a declarat Gagauz.

Potrivit acesteia, cercetările sociologice efectuate în Moldova au demonstrat că tinerii nu văd la ce bun să-și continue studiile. Ei consideră că este mai bine să-și găsească imediat un serviciu unde, într-un termen scurt, vor obține o anumită calificare, anumite dexterități. Acest lucru este mai preferabil decât să cheltuie bani pentru achitarea contractului la colegiu sau universitate timp de câțiva ani. În afară de aceasta, studiile în sine presupun de asemenea anumite cheltuieli pe care nu oricine și le poate permite. Acesta este motivul principal pentru care tineretul preferă în general să părăsească țara în căutarea unei posibilități de a câștiga bani.

„Sunt necesare reforme care ar putea să contribuie la reținerea tineretului în sistemul de învățământ pentru a însuși o profesie, pentru ca ulterior să poată ieși pe piața muncii cu anumite dexterități deja formate”, a menționat expertul.