Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Facebook ascultă conversațiile pe Messenger: O astfel de echipă activează lângă Moldova

Facebook a făcut contracte cu mai multe firme pentru ca acestea să transcrie înregistrările audio ale unor utilizatori, fără a-i informa pe aceștia.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Confruntată cu dezvăluirile acestor practici, Facebook a confirmat că obişnuia să plătească alte firme care să facă transcrierea unor înregistrări, dar spune că nu mai foloseşte această modalitate în prezent. Motivul invocat de Facebook este acela că transcrierile aveau rolul de a verifica acurateţea cu care ar putea să facă acelaşi lucru softurile de inteligenţă artificială.

Acționarii gigantului hi-tech „Facebook” vor demisia lui Mark Zuckerberg

De asemenea, compania spune că aceste transcrieri se făceau pe înregistrările sau chaturi de voce ale aplicaţiei Messenger, doar ale utilizatorilor care optau pentru transcrierea acestor mesaje vocale. Mai mult, compania invocă faptul că cei care făceau transcrierile nu aveau acces la date legate de utilizatori.

Dar acest tip de probleme au mai fost sesizate şi în cazul Apple, Amazon sau Google, după ce au colectat secvențe audio cu ajutorul asistenţilor vocali.

Analiștii au observat însă faptul că Facebook n-a informat în prealabil despre aceste practici. Mai întâi, nu le-a spus utilizatorilor care au dorit transcript că acesta nu este generat automat, ci e transcris manual de oameni. Apoi, transcrierea manuală a presupus înregistrarea și stocarea acestora.

Pretextul, la fel ca în cazul acelor companii menționate chiar de Facebook că ar proceda similar, a fost îmbunătăţirea calităţii serviciilor.

Opțiunea voice-to-text e disponibilă în Messenger încă din 2015. Astfel, înregistrările au fost furnizate de la utilizatori care au vrut o transcriere. Oficial, Facebook a vorbit până acum de utilizarea algoritmilor de inteligență artificială pentru acest demers. Acum se dovedește că a apelat și la oameni.

Dezvăluirea de acum vine după ce Mark Zuckerberg, director și fondator, a negat în Congresul american că Facebook ar asculta schimburile de mesaje audio între utilizatori. Teoria, pe care Zuckerberg a caracterizat-o drept conspiraționistă, este că rețeaua socială ajustează astfel conţinutul din News Feed și, implicit, afișarea de reclame.

Incredibil: O țară din Europa va taxa Google și Facebook cu cinci la sută din profit

O astfel de echipă care analizează conținutul audio există și la București, România, arată Sturtup Cafe. Potrivit publicației, angajații respectivi lucrează nouă ore pe zi, fiecare analizând în jur de 1000 de clipuri audio pe schimb, conform declaraţiilor făcute de doi angajaţi de la biroul Amazon Bucureşti, care ocupă primele trei etaje ale unei clădiri de birouri din Pipera.

Trebuie amintit că Facebook a fost amendată cu suma record de 5 miliarde de dolari pentru faptul că a "înșelat" utilizatorii rețelei sociale în privința capacității sale de a controla confidențialitatea informațiilor lor personale. Este vorba de cea mai mare amendă aplicată vreodată pentru încălcarea vieții private a consumatorilor și una dintre cele mai mari aplicate vreodată de guvernul american, indiferent de tipul infracțiunilor acuzate.