CHIȘINĂU, 18 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. O asemenea poliță de asigurare acoperă situațiile de risc pentru imobil, proprietari și copiii lor necăsătoriți domiciliați în respectivul apartament sau casă.
Acest contract de asigurare mixtă acoperă cazurile de incendiu (cel mai mare risc pentru un imobil), cutremur de pământ, furtună etc., inundații provocate de vecinii de la etajul superior sau inundațiile produse în bloc din vina titularului poliței, dar și accidentele, de pe teritoriul Republicii Moldova, în care a fost implicat titularul poliței și ceilalți membri ai familiei sale.
Cât costă o asemenea poliță
Tatiana Stradnic, director de filială la o companie de asigurări din Chișinău, invitată în studioul Radio Sputnik, ne-a oferit detalii despre acest tip de asigurare mixtă.
Potrivit ei, în cazul unei case evaluate la 2 milioane de lei, aproximativ 100 de mii de euro, asigurarea pentru un an ar costa 2.500 de lei.
„Această poliță de asigurare mai acoperă și bunurile din casă. Plus asigurarea de accidente a persoanelor care locuiesc în ea, mama, tata și copiii necăsătoriți. Sunt acoperite accidentele 24 din 24 de ore, din casă sau de oriunde în altă parte, pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Tatiana Stradnic.
Asigurarea include o răspundere față de persoane terțe cu o limită de 10% din suma de asigurare, a precizat specialistul în asigurări.
Din propria vină, moldovenii sunt neajutorați în situații de criză
O persoană asigurată depășește mai ușor o situație de criză. În mod regretabil, moldovenii își perfectează doar polițele de asigurare obligatorii. Astfel, moldovenii au mașinile asigurate, dar nu și sănătatea, viața, casele, afacerile.
„De ce sunt importante asigurările? Poate din motivul că noi nu putem cunoaște foarte clar viitorul, atât dimensiunea ce ține de viața noastră privată, cât și ceea ce ține de evoluțiile ce caracterizează viața noastră în plan economic, evoluția profesională. Foarte multe pot fi asigurate, dar, în mod regretabil, cetățenii noștri nu cunosc acest lucru”, a comentat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.
„Dacă un agent economic se confruntă cu o situație de criză, dar situația respectivă este asigurată, agentul economic își revine la situația anterioară rapid și își continuă activitatea. Dacă nu este asigurat, agentul economic este scos din joc pe o perioadă lungă de timp. În mod similar, și persoana fizică, dacă se confruntă cu o problemă de sănătate, dar este asigurată de acest risc, își poate reveni rapid sau, cel puțin, primește un suport financiar substanțial, care nu-i permite să ajungă în categoria celor vulnerabili din punct de vedere social. Or, dacă riscul respectiv nu este asigurat, persoana devine vulnerabilă și dintr-o persoană activă se transformă într-o povară pentru societate. Nu este întâmplător faptul că sectorul asigurărilor deține o pondere foarte mare în economiile dezvoltate”, a subliniat Viorel Gîrbu.