Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii în Europa: Când poți obține despăgubiri de 600 de euro

În timpul unor călătorii în afara țării pot interveni situații neprevăzute care vă pot da peste cap planurile stabilite din timp – ce drepturi aveți în calitate de pasager în spațiul european.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Atunci când mergeți în vacanță sau într-o călătorie de serviciu, puteți avea parte de situații mai puțin plăcute, cum ar fi întârzierea trenului ori anularea zborului. Autoritățile europene explică ce drepturi au pasagerii atunci când călătoresc în UE.

Călătoriile pot fi complicate - cu întârzieri neprevăzute, anulări ale curselor și pierderea bagajelor. În astfel de cazuri, există norme UE care asigură un nivel minim armonizat de protecție pentru pasageri, indiferent de mijlocul de transport: avion, tren, autobuz, autocar sau vapor. Aceste reguli sunt explicate într-un material publicat pe site-ul oficial al Parlamentului European.

Europarlamentarii nu renunță: Moldovenii vor intra în UE cu plată și permis special

Astfel, companiile sunt oblicate să ofere mese și cazare, rambursări și despăgubiri în cazul întârzierilor și anulărilor.

În plus, companiile de transport din UE nu mai pot percepe prețuri diferite pentru bilete pe baza naționalității și a locului de unde se face achiziția.

Legislația UE garantează, de asemenea, o atenție deosebită față de pasagerii cu mobilitate redusă, care au dreptul la servicii gratuite de asistență.

Drepturile pasagerilor care călătoresc cu avionul

Pasagerii care călătoresc cu avionul au dreptul la o despăgubire care poate ajunge până la 600 de euro în cazul în care li se respinge îmbarcarea. Această sumă maximă este prevăzută în cazul zborurilor lungi care depășesc 3.500 de kilometri. În cazul zborurilor de până la 1.500 de kilometri suma despăgubirii este de 250 de euro, iar pentru distanțele cuprinse între 1.500 și 3.500 de kilometri puteți conta pe o despăgubire de 400 de euro.

Pasagerii ale căror zboruri au fost anulate sau au sosit cu întârziere pot avea, de asemenea, dreptul la despăgubiri, dar cu anumite restricții. Regulile nu se aplică în cazurile în care companiile oferă o soluție alternativă convenabilă sau când întârzierea sau anularea a avut loc din cauza unor circumstanțe extraordinare, cum ar fi deciziile legate de gestionarea traficului aerian, instabilitatea politică, condițiile meteorologice nefavorabile sau riscurile legate de securitate.

În 2014, deputații europeni au propus noi norme pentru îmbunătățirea drepturilor pasagerilor din transportul aerian. Noul regulament este în curs de dezbatere în cadrul Consiliului.