Indiferent de coloratura lor politică, guvernele pe care le-a avut Republica Moldova din 1991 încoace au ascultat sfaturi din exterior și n-au fost capabile să realizeze o sinergie a politicilor bugetară, economică, monetară și comercială – acestea ar fi motivele principale ale eșecurilor constante din economie în opinia expertului Viorel Gîrbu.
Potrivit expertului, cei de la conducerea statului au demonstrat că nu înțeleg esența economiei de piață, iar cetățenii Republicii Moldova au arătat că nu se pricep să ceară performanță de la guvernare.
„Elita politică nu este pregătită să ia măsuri radicale pentru a dezvolta economia Republicii Moldova. Lucrul acesta s-a întâmplat și pe timpul fostei guvernări”, a declarat Viorel Gîrbu într-o emisiune la Radio Sputnik.
Ministrul Finanțelor nu ia în calcul renegocierea acordului cu FMI
Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat presei miercuri, 14 august, că Guvernul nu va renegocia acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI), neratificat încă, în baza căruia, din 1 ianuarie 2020, unele taxe vor fi majorate, iar anumite scutiri fiscale vor fi excluse.
Noua politică fiscală este criticată de mediul de afaceri, experți economici și politici, precum și de consilierul prezidențial Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în guvernul precedent, considerat tehnocrat și un bun specialist.
Natalia Gavriliță a replicat la briefing că Republica Moldova are nevoie de acordul cu FMI, pentru că existența acestuia atrage după sine și deblocarea unor granturi de la donatorii externi, inclusiv asistență nerambursabilă de la UE.
Într-adevăr, partenerii din Vest acordă bani Republicii Moldova doar după girul primit de la FMI și Banca Mondială (BM) - după semnarea acordurilor cu aceste instituții.
Însă acordurile trebuie să țină cont de interesele Republicii Moldova, subliniază cei care au o altă părere decât responsabilii de Economie și Finanțe din Guvernul condus de Maia Sandu.
S-ar descurca Republica Moldova fără FMI și BM?
Ultimul acord negociat cu FMI „va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei noastre”, a avertizat consilierul prezidențial Ion Chicu.
În opinia sa, în cazul retragerii FMI, „Republica Moldova ar fi în măsură să se autofinanțeze”, iar „partenerii” cu ultimatumuri deplasate nu sunt parteneri”.
Întrebat de Sputnik dacă Republica Moldova s-ar descurca fără credite de la FMI și BM, Viorel Gîrbu a răspuns: „Teoretic, cred că da. Practic, este aproape imposibil. China, de exemplu, nu se dezvoltă în baza creditelor externe, dar în baza potențialului intern. Dar China are resurse umane. Noi resurse practic nu avem”.
Viorel Gîrbu: „Guvernarea se acoperă cu numele FMI”
„Guvernarea noastră apelează la instituții precum FMI pentru a se acoperi cu numele acestor organizații, indiferent de impactul și relevanța politicilor pe care le promovează acestea în Republica Moldova”, apreciază Viorel Gîrbu.
Expertul economic a explicat pentru Sputnik mecanismul prin care BNM, urmare a acordurilor semnate de guverne cu FMI, majorează rata de bază, „stopând dezvoltarea economiei prin înfrânarea activității de creditare”, și efectuează emisii inflaționiste pentru a cumpăra valută de pe piața internă și a o expedia în bănci de peste hotare.
„De ce avem nevoie de un Guvern care, atunci când este numit în funcție, fuge rapid la donatori să-și valideze mandatul? Guvernul, atunci când cere granturi și credite de la donatori, își deleagă capacitatea pe care o are să implementeze politici”, a subliniat Viorel Gîrbu.
„Și atunci, noi de ce am ales un guvern care habar nu are de politici?”, a întrebat retoric expertul economic.
Guvernul, autoritățile în general, ar trebui să vină cu abordări mai eficiente pentru a dinamiza procesele sociale și economice din Republica Moldova, „să folosească resursele interne, fără să apeleze la anumite practici, chiar abuzive, venite din partea comunității internaționale”, a adăugat Viorel Gîrbu.
Valeriu Ostalep: „A dezvolta economia nu înseamnă a lua iarăși și iarăși credite”
Politicienii moldoveni „ar trebui să înceteze să urmeze necondiționat toate sfaturile funcționarilor occidentali”, a comentat, la Radio Sputnik, fostul ministru adjunct de Externe Valeriu Ostalep, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate.
Expertul a adăugat că interesele politicienilor occidentali nu reflectă nevoile populației, nu țin cont de interesele Republicii Moldova, dar nici politicienii moldoveni nu conștientizează necesitățile reale ale oamenilor, pentru că „rareori vizitează satele” și se lasă atrași în jocuri geopolitice.
„A dezvolta statul și economia moldovenească nu înseamnă a lua iarăși și iarăși credite, urmând instrucțiunile FMI, și a intra în jocuri geopolitice”, a spus Valeriu Ostalep.
În opinia expertului, politicienii moldoveni „ar reuși să convină într-o jumătate de oră” prioritățile de dezvoltare, dacă ar renunța la pretențiile reciproce, la aspectele de ordin secundar și s-ar concentra pe problemele reale.