CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Republica Moldova are nevoie de o strategie modernă și clară de dezvoltare a sectorului vitivinicol.
Sectorul „s-a maturizat și are nevoie de mai multă informație”, a declarat coproprietarul unei fabrici de vinuri Cristina Frolov, în cadrul întâlnirii vinificatorilor și producătorilor de struguri cu ministrul Agriculturii, Georgeta Mincu, organizată luni, 12 august.
„Vreau să plantez viță de vie și nu știu ce să plantez, pentru că nu sunt date despre condițiile pedologice, care sunt strugurii care cresc cel mai bine în Moldova, care sunt tendințele internaționale și moda și ce va fi peste 20-30 de ani. Pentru că, dacă plantăm azi, peste 30 de ani o să culegem roada”, a spus Cristina Frolov.
În cadrul întâlnirii, ministrului i-a fost înmânată schița unui plan de acțiuni pentru industria vitivinicolă, elaborată de producători în urma unor discuții cu reprezentanți ai Oficiului Național al Viei și Vinului.
Potrivit datelor oficiale, plantațiile cu viță de vie ocupă o suprafață de 112.000 de hectare în Republica Moldova, cu peste 50 de tipuri de soiuri tehnice.
Vinul să rămână produs agro-alimentar, doresc producătorii
O altă problemă semnalată de producătorii de vinuri ar fi dorința unor demnitari de a trece vinurile la categoria băuturilor alcoolice, cum era până acum vreo șase ani.
Producătorii de vinuri i-au semnalat ministrului că există un asemenea proiect de lege în Parlament și că Ministerul Sănătății ar încerca „tot timpul” ca vinul să fie trecut din categoria „produs agro-alimentar” la cea de „băutură alcoolică”.
Ministrul Agriculturii a fost rugat să țină cont de acest aspect și să apere statutul actual al vinului.
Producătorii de vinuri sunt mulțumiți că în prezent nu plătesc accize și au dreptul să-și promoveze deschis produsul. În opinia lor, ar fi incorect să fie puși din nou „în aceeași căruță cu producătorii de băuturi tari”.