Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Săptămâna în care procurorul general va veni în Parlament

Săptămâna care vine, Parlamentul se va întruni în ședință extraordinară. La această ședință ar putea apărea și procurorul general interimar care va solicita ridicarea imunității unor deputați.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova se va întruni săptămâna viitoare în ședință extraordinară. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a informat pe deputați la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară că ar putea avea un concediu de vară mai scurt decât de obicei.  Potrivit unei dispoziții semnată de Greceanîi, concediul de vară al deputaților se acordă în perioada 1-30 august.

Cine va convoca sesiunea extraordinară a Parlamentului în săptămâna care vine

Președintele Parlamentul a declarat însă la ultima ședință din sesiune că acest concediu ar putea fi mai scurt, iar Parlamentul se va convoca în ședințe extraordinare în a doua jumătate a lunii august.

”Chiar dacă sesiunea o încheiem pe 31 iulie, vor fi mai multe inițiative care vor trebui discutate și aprobate. Am avut destul timp pentru odihnă, trei luni Parlamentul nu a fost funcțional. Noi vom convoca și ședințe extraordinare a Parlamentului la care vom examina proiectele de lege care țin de buna funcționare a statului”, a declarat președintele Parlamentului.

Zinaida Greceanîi le-a recomandat deputaților, ca începând cu data de 12 august,  să fie în Chișinău.

”Probabil că în zilele de 13,14,15 august vom convoca ședințe extraordinare ale Parlamentului. Dacă va fi necesar, vom munci toată luna august”, a declarat speakerul.

Surprizele care-i așteaptă pe unii deputați

La una din aceste ședințe extraordinare ale Parlamentului, care urmează să fie convocate săptămâna viitoare, procurorul general interimar al țării, Dumitru Robu, ar putea veni în fața forului legislativ și solicita ridicarea imunității parlamentare a unor deputați. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, într-o intervenție telefonică pentru Sputnik Moldova.

Ministrul a declarat că membrii coaliției PSRM-ACUM au convenit să se convoace în ședințe extraordinare ale Parlamentului, pentru a examina și aproba un șir de proiecte de importanță majoră pentru țară.

Năstase a precizat pentru Sputnik că la una din aceste ședințe urmează să vină în Parlament procurorul general interimar și să solicite ridicarea imunității unor deputați. Ministrul susține că solicitarea de retragere a imunității va fi făcută în dosarul intentat de Procuratură pentru uzurparea puterii în stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova.

Exclusiv Sputnik: Andrei Năstase, despre ”surprizele” ce se vor produce în Parlament

Ministrul a declarat pentru Sputnik Moldova că acest lucru s-ar putea produce în zilele de 12 sau 13 august.

”În mod obligatoriu se va produce acest lucru. Ne-am angajat să ne convocăm în ședințe extraordinare pe 12 sau 13 august și atenție - vor fi surprize pentru foarte mulți. Ne-am angajat într-un proces de deoligarhizare a statului”, a declarat Năstase. 

Ministrul a amintit că pornirea urmăririi penale pentru uzurparea puterii în stat a fost făcută în baza demersului său înaintat Procuraturii Generale.

”Procurorul general interimar a dispus punerea în acțiune a unei cauze penale pentru uzurparea puterii în stat. Sunt sigur că vom ajunge și la ridicări de imunități, la lucruri care le așteaptă societatea”, a declarat ministrul pentru Sputnik Matinal.

Cine este vizat în acest dosar

Într-un comunicat de presă remis spre difuzare agenției Sputnik Moldova la începutul aceste săptămâni, Procuratura anunța că a inițiat urmărirea penală pentru uzurparea puterii în stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova.

Organul de urmărire penală nu face referire la nici un nume din fosta guvernare democrată care ar fi vizat în acest dosar. Sputnik Moldova a încercat să afle de la persoanele responsabile din Procuratură dacă este vorba despre persoanele cu funcții de răspundere din fosta conducere a țării: premierul, președintele și chiar judecătorii de la Curtea Constituțională.   

Fosta guvernare din Moldova, acuzată de procurori de uzurparea puterii în stat

Deocamdată, această informație este ținută în mare secret, dar cel mai probabil anume în săptămâna care vine unele nume vizate în dosarul uzurpării puterii în stat vor fi făcute publice. Asta dacă informația prezentată de ministrul de Interne se va adeveri și procurorul general interimar va veni în Parlament să solicite retragerea imunității unor deputați, foști membri ai Guvernului și Parlamentului de legislatura a XX-a.  

Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept.

Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, acţiunile săvârşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei Republicii Moldova se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.