Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Date alarmante: Motivele pentru care moldoveni recurg la suicid

Zilnic aproximativ patru persoane din țara noastră își pun capăt zilelor. De ce asistăm la un număr atât de mare de sinucideri și ce-i determină pe oameni să recurgă la această metodă a explicat psihologul Maria Vârlan.
Sputnik
Date alarmante: Motivele pentru care moldoveni recurg la suicid

Datele privind fenomenul suicidului în Moldova sunt alarmante. Operatorii din cadrul Serviciului Unic de Urgență 112 primesc zilnic aproximativ patru apeluri în care sunt anunțați despre cazurile de suicid sau a tentativelor de suicid.

Motivele pentru care oamenii recurg la acest gest sunt diverse, spun psihologii.

"Acești oameni se află în situații dificile, situații tensionante, au probleme pe care consideră că nu le pot rezolva și cred că moartea este unica soluție. De obicei, oamenii care recurg la acest gest sunt cei care au tulburările psihice, depresie, sunt dependenți de alcool, droguri, poate au eșecuri în viața personală sau profesională", a subliniat Maria Vârlan.

Îngrijorător este faptul că la acest gest îngrozitor recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză a morții persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid.

Îngrozitor: Zilnic, la serviciul 112 sunt făcute patru apeluri ce anunță cazuri de suicid

Psihologul Maria Vârlan spune că această situație poate fi prevenită, întrucât peste 80 la sută dintre oamenii care recurg la acest pas vorbesc despre intențiile sale.

"Rudele sau prietenii nu trebuie să rămână indiferenți în această situație și să-i convingă să apeleze la serviciile unui psiholog. Acești oameni au nevoie de ajutor și trebuie să înțeleagă că nu sunt singuri", a menționat psihologul.

Potrivit statisticilor oficiale, anual în Republica Moldova își pun capăt zilelor aproximativ 600 de persoane, numărul tentativelor fiind de cel puțin două ori mai mare. Potrivit psihologilor, tulburările depresive ar fi principalul motiv al acestui fenomen. Deosebit de îngrijorătoare este creșterea ratei sinuciderilor printre copii și adolescenți – peste 20 de cazuri anual, numărul tentativelor fiind de 5-6 ori mai mare. După criteriul de vârstă al victimelor suicidului sau tentativei de suicid, în majoritatea cazurilor acestea sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 13-16 ani.

Site-ul Pentruviata.md, al Asociaţiei „Altruism” încurajează persoanele care trec prin situaţii de viață dificile să discute cu psihologul pe chat, pentru a primi susţinere emoţională.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.