Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vrancea, zguduită a treia zi consecutiv de cutremure importante: O coincidență uluitoare

Timp de trei zile, cinci cutremure s-au produs în România, inclusiv două cu o magnitudine de peste 4 grade pe scara Richter.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Un cutremur cu magnitutidea de 3,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri, s-a produs în județul Vrancea joi dimineață, 8 august, la ora 10:49:46, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) din România.

Seismolog român: Vom avea mai multe cutremure mari în Vrancea

Seismul a fost precedat de un cutremur cu tocmai un grad mai puternic, de 4,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 120 de kilometri, în județul Buzău, în seara de 7 august, la orele 17:46:40. Câteva ore mai târziu, tot în județul Buzău, a urmat un seism cu magnitudinea de 2,5 grade Richter.  

Cutremure de peste 3-4 grade în județele Vrancea și Buzău se produc pentru a treia zi consecutiv. La 6 august, un seism cu magnitudinea de 4,1 grade Richter a zguduit Vrancea la 5 minute după miezul nopții, iar în județul Buzău a fost înregistrat, 5 ore mai târziu, un cutremur de 3,8 grade Richter.

O coincidență notabilă este că acum doi ani, la 8 august 2017, orele 11:34:31, în Vrancea s-a produs un cutremur de 4,3 grade pe scara Richter, la adâncimea de 136 km.

În cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter, pirederile materiale ar fi colosale în Republica Moldova – de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, a semnalat anterior directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Igor Nicoară, în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik.

„Blocurile ridicate până la implementarea normativelor de rezistență antiseismică, adică cele construite până în ani '50, sunt mai vulnerabile. Blocurile noi au fost construite respectându-se normativele de securitate antiseismică, ceea ce ne permite să spunem că sunt mai în siguranță", a precizat Igor Nicoară.

Vrancea este singura sursă de cutremure ce poate afecta Republica Moldova.

Seismicitatea României este repartizată pe mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraş-Câmpulung, Banat, Crişana, Maramureş şi Dobrogea.

La acestea se adaugă zone epicentrale cu importanţă locală în regiunea Jibou şi a Târnavelor în Transilvania, nordul şi vestul Olteniei, nordul Moldovei şi Câmpia Română.

Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate, caracterul persistent şi concentrat al epicentrelor, potrivit INFP.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:|Facebook |Twitter |VK|Odnoklassniki |Instagram