Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ai ajuns victimă a insultelor în mediul online? Cum să depășești situația

Comentariile răutăcioase sau insultele primite în mediul online te-au afectat? Ce trebuie să faci pentru a depăși situația mai ușor.
Sputnik
Ai ajuns victimă a insultelor în mediul online? Cum să depășești situația

În era tehnologiilor informaționale, fiecare dintre noi riscă să ajungă victimă a hărțuirii în mediul online. Deși, la prima vedere, ar părea niște cuvinte nevinovate, insultele, comentariile răutăcioase sau mesajele obscene primite pe rețelele sociale afectează starea psihologică a oamenilor, iar de multe ori pot duce chiar la stări de anxietate sau depresie. Psihologii recomandă să nu răspundem în niciun fel acestor provocări, ci să apelăm la opțiunile de blocare sau raportare oferite de rețea.  

„Dacă ați devenit victimă a hărțuiri în mediul online, în primul rând recomand să nu încercați să vă răzbunați sau să răspundeți la aceste mesaje cu scopul de a justifica sau a da explicații. Trebuie să utilizăm acele măsuri de blocare sau de raportare a mesajelor inadecvate. Putem să ne folosim de setările de securitate și intimitate, să fim selectivi atunci când postăm sau distribuim ceva pe rețelele de socializare”, a declarat psihologul Cezara Dilevschi pentru Radio Sputnik Moldova.

Psihologul ne recomandă să nu ne lăsăm intimidați de afirmațiile răutăcioase ale agresorilor din mediul online.

„Ideea este că nu trebuie să percepem la modul personal comentariile și comportamentul agresorului, să înțelegem că asta nu are legătură cu noi, asta vorbește despre frustrările lui, despre răutatea lui și nu are nicio tangență cu noi”, adaugă Cezara Dilevschi.

Totuși, dacă simțim că nu reușim să facem față situației, psihologul ne îndeamnă să apelăm la serviciile specialiștilor.

„Foarte mult depinde de suportul din exterior și de factorii personali, dar dacă victima vede că nu poate să facă față situației este recomandat să apeleze după ajutor la un specialist în sănătate mintală, la un psiholog sau psihoterapeut”, subliniază Cezara Dilevschi.

Cert este că pentru a nu ajunge victime ale comentariilor răutăcioase, trebuie să manifestăm un comportament responsabil în mediul online.

Cum ne apărăm de insultele de pe rețelele de socializare – explicația specialistului

„Și noi trebuie să manifestăm un comportament responsabil pe rețelele de socializare. Să fim un model pentru cei din jurul nostru și să reacționăm atunci când descoperim abuzuri în mediul online. Să nu susținem în niciun fel astfel de comportamente”, punctează psihologul.

De menționat este că Codul Contravențional definește injuria ca ”vorbe sau fapte expuse public, care înjosesc onoarea și demnitatea unei persoane”.  Pentru acest comportament, legea prevede amenzi de până la 900 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității timp de 10 - 20 de ore.

Pentru ca defăimătorul să fie pedepsit, victima trebuie să captureze imaginea sau textul insultător de pe ecranul dispozitivelor electronice și să depună o plângere la poliție.

Autor: Silvia Zavadovschi