BUCUREȘTI, 5 aug - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum se știe, una dintre cel mai mari bătălii din spațiul public și politic se dă în jurul unei legi a răspunderii magistraților. Deși o mare parte a populației cere să se dea o lege prin care magistrații să răspundă pentru faptele lor, interese din toate zonele au blocat o asemenea inițiativă.
Mai mult, odată cu încarcerarea lui Liviu Dragnea, PSD nu a mai promovat o asemenea propunere legislativă – iar cei care o susțineau – Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu, Codrin Ștefănescu etc. – au fost îndepărtați din zona decizională.
În plus, ministrul Justiției pare a fi străin de o asemenea intenție – în plus, nu manifestă interes pentru funcționarea la toți parametrii a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Odată cu drama de la Caracal, situația pare a se fi schimbat – în sensul că opinia publică simte acut nevoia unei responsabilizări a Sistemului – adică a celor pe care nimic nu părea că-i poate atinge, indiferent de gafele sau abuzurile comise - magistrații.
Concret, cazul ”Alexandra” – de fapt, drama adolescentelor victime ale unei rețele funcționând sub ochii autorităților – cere imperios apariția unei legi a răspunderii magistraților.
Mai multe voci din mass media, din societatea civilă sau din politică s-au exprimat în acest sens.
”Legea Alexandra” - legea răspunderii magistraților ar trebui urgent dată, a declarat aseară, în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu (”Subiectiv” – Antena 3), jurnalistul de investigații Ovidiu Zară. ”Nu s-ar fi ajuns aici dacă exista o asemenea lege”, a mai declarat jurnalistul.
De menționat că numele ”Legea Alexandra” se dorește a se da unei legi care prevede înăsprirea pedepselor pentru viol, agresiuni asupra minorilor etc. – pe modelul ”Legii Tijana” din Serbia, care are două prevederi importante:
- închisoare pe viață pentru violarea și uciderea minorilor;
- începerea căutărilor unui minor declarat dispărut în momentul în care părinții anunță dispariția, nu după 48 de ore.
În acest sens, există și o petiție online.
Guvernul, prin premier și prin ministrul de Interne și-a declarat dorința de a aduce mai multe modificări legislației în urma cazului de la Caracal.
Cu toate acestea, încă nu au făcut declarații clare – corelate cu demersuri explicite – pentru a promova o lege a răspunderii magistraților.
Cert este că acum momentul este unic, cu opinia publică trezită la realitate; se poate deci spune că drama de la Caracal, cazul Alexandrei și ale Luizei dă peste cap și învinge ”sistemul” - care s-a opus până acum apariției acestei legi.