În decurs de cinci ani, agenții economici din domeniul HoReCa au cerut ajustara TVA la realitățile economice din țară, argumentând că nu pot face față poverii fiscale. Abia anul trecut această taxă a fost redusă de la 20% la 10%. În contextul negocierilor unui nou acord cu FMI, actualul Guvern a decis majorarea TVA până la 20 %, după 1 ianuarie 2020.
Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement susține că, în contextul în care vor fi majorate tarifele pentru energia electrică, instituirea TVA de 20% va falimenta industria HoReCa.
”Din 100 de lei câștigați – 25 % sunt cheltuieli de salarizare, 10-15% sunt cheltuieli de arendă și 6-7% cheltuieli pentru resursele energetice, în perioada caldă a anului. Dacă adăugăm și TVA de 20%, pe care o achităm în avans, adică fără a vinde încă produsul, va fi o povară foarte mare pentru oamenii de afaceri”, a explicat Aneta Zasavițchi.
Pentru a supraviețui scumpirilor, agenții economici vor fi nevoiți să majoreze prețul serviciilor prestate în restaurante, cafenele și hoteluri. În acest caz însă, HoReCa riscă să piardă mai mulți consumatori, care nu vor fi de acord să scoată mai mulți bani din buzunare, atenționează Aneta Zasavițchi.
”Dacă scade numărul clienților, scad și veniturile. Ca urmare, nu vom avea posibilitatea să achităm salarii. Vom fi nevoiți să reducem din personal. Și atunci întreb guvernarea: de ce vorbim despre exodul oamenilor, însă creăm condiții ca să reducem din personal și ca oamenii să plece din țară?”.
Potrivit Anetei Zasavițchi, majorarea TVA și a tarifelor pentru energia electrică va afecta și domeniul turismului.
”Turismul este parte a industriei HoReCa. În urma acestor majorări, vom pierde turiști. Ce vor face pensiunile din Orheiul-Vechi? Au fost investiți atât de mulți bani pentru a crea un brand și de a atrage turiști”, a remarcat Aneta Zasavițchi.
În industria HoReCa activează aproximativ 40 de mii de oameni.
Autor: Maria Dimineț