Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă de pestă porcină: Încă două focare, depistate pe teritoriul țării

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova în evoluție sun trei focare de pestă porcină. Specialiștii ANSA solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova. Acestea vor fi confiscate și distruse la vamă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au depistat două focare de pestă porcină africană. Unul în municipiul Cahul și al doilea – în satul Milești, raionul Nisporeni.

Cele două focare au fost confirmate în urma testelor de laborator. Virusul a fost depistat într-o gospodărie din Milești. Proprietarul deținea un singur porc. În municipiul Cahul, pesta porcină africană a fost depistată la o fermă unde erau crescute 92 de capete de porcine.

Membrii Comisiilor pentru  Situații Excepționale din Cahul și Nisporeni au fost aprobat un plan de măsuri de combatere și profilaxie a pestei porcine africane.

Alertă de pestă porcină în nordul țării

Paralel, se efectuează ancheta epidemiologică în aceste două focare. Sunt petrecute măsuri de eradicare a focarelor cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarelor au fost stabilite zone de protecție și zone de supraveghere. Se efectuează înregistrarea porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare.

”Toți proprietarii, la care porcinele au fost nimicite în scopul eradicării focarului de PPA vor fi despăgubiți, conform legislației în vigoare”, anunță ANSA.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova în evoluție sun trei focare de pestă porcină la porcii domestici și un focar de pesta porcină africană la mistreți în zona de frontieră, la 2,7 km de or. Lipcani, raionul Briceni.  

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

Specialiștii ANSA solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova. Acestea  vor fi confiscate și distruse la vamă.