Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Crima terifiantă de la Caracal: Serviciul 112 din Moldova vine cu precizări importante

Adolescenta de 15 ani din România a dispărut joi, iar la ora 11.00 a reușit să dea primul telefon la 112, însă polițiștii au reușit să ajungă la locul crimei abia a doua zi dimineața.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. După crima terifiantă care a zguduit România, Serviciul 112 din țara noastră a venit cu un comunicat în care a explicat care sunt modalitățile de localizare a terminalului apelantului.

Filmul terifiant al crimei de la Caracal: Ce se cunoaște până în momentul de față

Amintim că o adolescentă de 15 ani din localitatea Dobrosloveni, județul Olt, a fost răpită și ucisă cu cruzime la Caracal. Presa din țara vecină a scris că fata a reușit joi, la ora 11.00, să dea primul telefon la 112, anunțând că a fost răpită, după care au urmat alte două telefoane, iar ultimele cuvinte ale ei au fost: „Vine, vine”. Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit însă să o localizeze. Poliția a anunțat că a început căutările la scurt timp, dar aria era destul de mare, iar coordonatele oferite de STS nu erau corecte. Ulterior au apărut informațiile că polițiștii au intrat în casa suspectului abia a doua zi dimineața, în jurul orei 06:00, deși ar fi putut să acționeze cu trei ore mai devreme.

În contextul acestei tragedii, Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a venit cu un șir de precizări.

Sistemul Informațional Automatizat 112 din Republica Moldova dispune de trei modalități de localizare a terminalului apelantului:

Suspectul de crimă din Caracal: Declarații șoc după arestare

În cazul apelurilor de la numerele de telefonie fixă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat de la furnizorul de servicii telefonie, adresa fizică de instalare a terminalului.

În cazul apelurilor venite de la furnizorii de telefonie mobilă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat localizarea primară a terminalului apelantului bazat pe tehnologia CELL ID care reprezintă o arie orientativă oferită din datele preluate de la celula de telefonie mobilă care deservește terminalul apelantului. Această arie are o raza relativ mare și este doar una orientativă.

Apelurile de la terminalele mobile care utilizează sistemul de operare Android versiunea 2.3 sau mai recentă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat localizarea AML, tehnologie care oferă posibilitatea de localizare a terminalului apelantului cu o precizie înaltă oferită de Google - Emergency Locator Service. Aceasta presupune că la un timp scurt după inițierea apelului, teminalul apelantului trimite în mod automat SMS care conțin date GPS ce indică poziția terminalului. Zilnic Serviciul 112 recepționează aproximativ 1500 apeluri care sunt localizate după tehnologia AML.

Serviciul 112 vine cu recomandarea pentru toți utilizatorii sistemului de operare Android să facă o actualizare care ar fi mai recentă decât versiunea 2.3, fapt ce ar permite localizarea mai precisă în cazurile apelurilor de urgență. Tehnologia AML este disponibilă doar pentru utilizatorii sistemului de operare Android 2.3 și versiunile mai recente.

Localizarea terminalului apelantului prin ambele metode (CELL ID și AML) se activează automat și sunt furnizate în SIA 112 exclusiv pe durata apelului de urgență și nicidecum în alte condiții.

În mai multe localități din România, inclusiv în capitala țării, au avut loc protest în legătură cu acest caz strigător la cer.

În acest context, premierul Viorica Dăncilă a anunțat mai multe demisii ale unor șefi din poliție și din administrație. Totodată, ea a declarat că ia în calcul posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie.