Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbare de macaz: Procurorul general interimar va fi propus de Parlament

CSP a aruncat mingea în terenul Parlamentului: Deputații vor propune președintelui țării candidatura procurorului general interimar.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik. Potrivit noilor modificări la Legea cu privire la Procuratură, în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu propune în termenul indicat candidatura procurorului general interimar, acesta se desemnează prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului cu avizul CSP.

Ședința CSP de astăzi, la care urma să fie identificată și înaintată șefului statului, Igor Dodon, propunerea de desemnare a procurorului general interimar, a fost amânată. Ședințele CSP sunt deliberative dacă la ele participă cel puțin 2/3 din cei 12 membri. La ședința de astăzi au fost prezenți doar 4 membri ai CSP.

Numirea unui procuror general interimar a fost compromisă

La acest concurs s-au înscris trei persoane: procurorii Viorel Morari, Anatolie Istrati și Viorel Radețchi.

Acum, potrivit legii, Parlamentul va propune candidatura procurorului general interimar în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care CSP trebuia să propună candidatura procurorului general interimar. Ședința CSP la care se oferă avizul la propunerea Parlamentului privind desemnarea procurorului general interimar se convoacă în maxim 3 zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului.

Mandatul procurorului general interimar durează până la numirea, urmare a concursului, a procurorului general prin decret prezidențial.

Noile modificări la Legea cu privire la Procuratură, votate de Parlament, prevăd că în cazul intervenirii vacanței funcției de procuror general, președintele țării, la propunerea CSP, desemnează un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial. Ședința CSP la care se face propunerea privind desemnarea procurorului general interimar se convoacă în maxim 3 zile de la intervenirea vacanței funcției.

Președintele țării poate respinge candidatura propusă CSP pentru funcția de procuror general în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selectare a acestuia.