BRUXELLES, 25 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. De la alegerea lui Donald Trump în 2016, Guvernul SUA a urmărit o politică prin care încearcă să răstoarne balanța comercială, presupus disproporționată, cu parteneri precum China, Japonia și UE, spune Sputnik Internațional.
UE și-a revelat însă planul de contra-ofensivă împotriva taxelor suplimentare pentru mașinile europene pe care le dorește SUA: o impunere de tarife vamale de până la 35 de miliarde de euro pe bunurile importate din SUA.
Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerț, a spus în fața unei comisii din Parlamentul European că ”nu vom accepta un comerț controlat, cote sau restricționări voluntare de exporturi, iar, dacă vor fi tarife, vom avea și noi o listă de reechilibrare”.
Comisarul european a indicat că planurile în acest sens au fost deja ”pregătite” pentru impuneri de 35 de miliarde de euro. Totuși, ea a spus că speră că nu vor fi necesare.
Comentariile au venit ca urmare a declarațiilor lui Trump că Washington va impune tarife pe importul de mașini și de componente despre care Trump afirmă că sunt o amenințare la adresa ”securității naționale”.
Totuși, planul a fost lăsat în așteptare, în timp ce negocierile comerciale cu UE și cu Japonia au fost reluate.
Malmstrom a spus că salută amânarea, dar a adăugat că idea că importurile de mașini din UE ar putea fi considerate o amenințare la adresa securității naționale a SUA este „absurdă”.
Ea a explicat că în timp ce se desfășoară negocierile pentru a ușura procesul prin care să se vadă că bunurile ating standardele UE și, respectiv, ale SUA, autoritățile americane încă solicită ca mărfurile agricole să fie incluse în acordul comercial, ceea ce UE nu va accepta.
Este de așteptat că Organizația Mondială a Comerțului va lua o decizie în septembrie privind dimensiunea sancțiunilor pe care Washington le poate impune din cauza subvențiilor europene pentru Airbus, producătorul european de avioane, privind încălcarea taxelor față de rivalul său ameircan, Boeing.
Tarifele vin ca urmare a tendinței administrației Trump de a adopta măsuri protecționiste ca răspuns la ceea ce consideră a fi balanțe comerciale incorecte.
Guvernul SUA deja și-a direcționat războiul comercial împotriva Chinei, despre care pretinde că își folosește industria tehnologică, în special firme precum gigantul din telecomunicații Huawei, pentru a spiona în folosul Partidului Comunist Chinez.