Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Care persoane vor putea obține mai simplu cetățenia Rusiei

Președintele comisiei Consiliului Federației pentru Afaceri Internaționale, Constantin Kosaciov, a vorbit despre modul în care este soluționată problema acordării cetățeniei ruse, în regim simplificat, persoanelor care s-au născut în Uniunea Sovietică.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. În Rusia s-a produs o schimbare psihologică, mentală în abordarea temei acordării cetățeniei, în regim simplificat, pentru cetățenii fostelor republici din cadrul URSS, a declarat Kosaciov în cadrul vizitei sale în Republica Moldova. Potrivit senatorului, Rusia a respectat o perioadă îndelungată o politică protecționistă în problemele privind naturalizarea străinilor.

Kosaciov a subliniat că, anterior, oficialitățile de la Moscova se temeau că, dând dovadă de flexibilitate în problema acordării cetățeniei, Rusia ar putea crea presiuni suplimentare asupra sistemelor social, economic și, într-o oarecare măsură, a celui politic.

„Această abordare s-a schimbat acum aproximativ un an, deoarece în ultima jumătate de an au fost deja adoptate trei pachete mari de hotărâri la nivel legislativ și la nivel de acte normative, care simplifică substanțial schema obținerii cetățeniei ruse”, a comunicat Kosaciov.

În primul rând, a spus diplomatul, simplificarea a fost ca o reacție la strămutarea în masă în Rusia a cetățenilor Ucrainei, mai ales a celor din sud-est, însă ulterior aceste forme de acordare a cetățeniei în regim simplificat s-au extins treptat asupra unui grup tot mai mare de persoane.

„Actualmente, în Duma de Stat se află al patrulea pachet, destul de voluminos, care a fost aprobat în prima lectură și se va referi la astfel de categorii precum copiii persoanelor care s-au născut pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice”, a adăugat Kosaciov.