Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Situația din Moldova, discutată în Parlamentul European

Europarlamentarii au spus că au avut un sentiment de mulțumire atunci când în Moldova a început să activeze noul Guvern, iar criza constituțională a fost rezolvată pe cale pașnică.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Situația din Moldova a ajuns subiect de discuție în Parlamentul European. Raportorul principal a fost președintele diplomației europene, Federica Mogherini, dar s-au pronunțat și alți deputați. Parlamentarii au vorbit despre schimbările politice din țară, dar și despre susținerea financiară din partea UE.

Unde se integrează Moldova în timp ce UE se dezintegrează – Iată ce spune Nicolae Popescu

„Am avut un moment complicat în relațiile cu Moldova. Am fost nevoiți să luăm decizii neplăcute, însă necesare, atunci când am suspendat ajutorul macrofinanciar, deoarece Republica Moldova nu-și îndeplinea obligațiunile asumate”, a subliniat Mogherini.

Potrivit acesteia, după alegerile parlamentare țara a fost afectată de o criză instituțională de scurtă durată, însă profundă. „Ne-am bucurat atunci când noul guvern și-a început activitatea, și când criza constituțională a fost soluționată pe cale pașnică”, a adăugat șeful diplomației europene.

Ea a spus că programului de activitate al Guvernului Moldovei se axează pe mai multe priorități care sunt formulate clar în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

„La ședința Consiliului Afaceri Externe am discutat despre progresele care trebuie atinse în ceea ce privește asocierea. Pregătim măsuri concrete pentru susținerea țării în baza reformelor și Acordului de Asociere. O parte din aceste măsuri se referă la deblocarea ajutorului care a fost suspendat anterior”, a adăugat Mogherini.

Diplomatul a menționat că se observă anumite intenții favorabile din partea autorităților moldovene, însă trebuie luată în calcul implementarea reală a acestora și schimbările concrete din țară.

Maia Sandu, la Bruxelles: Deblocarea asistenței financiare de către UE>>>

E bine să ai încredere, dar trebuie și să verifici

Parlamentarul Helmut Scholz a menționat că Moldova trece prin evenimente politice furtunoase. Potrivit acestuia, acum este timpul pentru restabilirea funcționalității instituțiilor de stat.

Primele declarații făcute de Maia Sandu după întâlnirea cu Angela Merkel - Video

„Comisia Europeană și serviciul relații externe trebuie să ofere acele tranșe care au fost anterior blocate. Doar atunci va fi demonstrat un progres real în ceea ce privește schimbarea situației. Miliardele furate nu au fost restituite oamenilor. Noi trebuie să fim și vom fi cât se poate de atenți”, a adăugat Scholz.

Câțiva membri ai Parlamentului European au subliniat de asemenea că este necesar să se facă lumină în scandalul bancar din Moldova care s-a produs acum câțiva ani. Potrivit parlamentarilor, autoritățile țării trebuie să fie admise la a doua partea a investigării acestei chestiuni.

Moldova are nevoie de susținere din partea UE

Parlamentarul Marina Kaljurand consideră că este important ca Moldova să continue reformele democratice și să-și păstreze parcursul proeuropean.

Deputatul Petras Auštrevičius a menționat de asemenea că noul guvern al Republicii Moldova are nevoie de susținere și solidaritate din partea UE.

Suport financiar pentru Moldova

Maia Sandu, în dialog cu Frattini și Gubarev: Ce au discutat oficialii

Anterior, Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, a scris pe pagina sa de Twitter că Uniunea Europeană va relua susținerea bugetară a Moldovei cu o tranșă în valoare de 14,5 milioane de euro.

În noiembrie 2017, la Bruxelles a fost semnat memorandumul de acordare din partea Uniunii Europene a unui sprijin macrofinanciar pentru Moldova în valoare de 100 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro sub formă de grant, iar 60 de milioane sub formă de împrumut preferențial. În noiembrie 2018, Uniunea Europeană a adoptat decizia de a suspenda ajutorul macrofinanciar până în momentul în care țara va demonstra că a obținut progrese în reformarea sistemului judiciar și în combaterea corupției.