Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Aproximativ 62 la sută din apelurile efectuate zilnic la Serviciul 112 sunt false

Mai bine de peste jumate din numărul total de apeluri primite zilnic nu au nici-o legătura cu situațiile de urgență. Reprezentanții instituției sunt îngrijorați de acest fenomen și vor lansa în curând o campanie de promovare care să stopeze aceste ilegalități.
Sputnik
Aproximativ 62 la sută din apelurile efectuate zilnic la Serviciul 112 sunt false

Specialistul în relații publice al Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, Ana Carpovici, susține că zilnic, sunt înregistrate în mediu până la 12 mii de apeluri de urgență din toată țara. Acesta permite solicitarea ajutorului ambulanței, poliției și pompierilor doar la un singur număr de telefon și nu la trei, cum obișnuiau să o facă oamenii anterior. Din numărul total de apeluri, aproximativ 62% de apeluri sunt false, abuzive sau non urgente.

"Aceste apeluri îngreunează eficiența operatorului, deoarece ele ocupă linia telefonică și de multe ori din cauza acestor apeluri au de suferit persoanele care cu adevărat au nevoie de ajutor", a subliniat Ana Carpovici.

Râzi în hohote, dar te apucă și plânsul: Ce apeluri vin la 112 - Audio

Codul Contravențional a Republicii Moldova stipulează amendarea în cazul în care persoana a efectuat o chemare falsă, însă o reglementare pentru realizarea apelului abuziv din partea unui apelant deocamdată nu există în legislație.

"Cei 82 de operatori trebuie să răspundă și să acorde asistența necesară, indiferent de situație", a menționat Ana Carpovici.

Serviciul 112 a lansat o campanie de informare "Nu bloca resursele inutil" pentru a stopa acest flagel.