Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu, în dialog cu Frattini și Gubarev: Ce au discutat oficialii

Premierul a evidențiat în cadrul acestui dialog mai multe întrebări la care trebuie să se găsească un răspuns, una dintre cele mai importante este scopul negocierilor pentru reglementarea transnistreană.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Prim-ministrul moldovean, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu reprezentații mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „3+2”. Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuțiile s-au axat pe evaluarea etapei actuale a procesului de reglementare transnistreană.

Ce loc va ocupa dosarul transnistrean în agenda Guvernului Maia Sandu

Premierul a evidențiat în cadrul acestui dialog mai multe întrebări la care trebuie să se găsească un răspuns, una dintre cele mai importante este scopul negocierilor pentru reglementarea transnistreană.

Potrivit premierului, Chișinăul este deschis față de Tiraspol, locuitorilor din stânga Nistrului le-a fost asigurată libera circulație, inclusiv la traversarea frontierei de stat. Oamenii au beneficiat de mai multe proiecte, iar regiunea transnistreană a beneficiat de aceleași zone de comerț liber ca malul drept.

”Cu toate acestea, nu suntem mai aproape de soluția politică. Mai mult decât atât, în continuare, unele categorii de cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv oficiali și funcționari publici, nu au dreptul de a călători liber pe malul stâng”, a mai precizat premierul.

Maia Sandu a solicitat asistență din partea reprezentaților „3+2” în determinarea părții transnistrene să elimine, în timpul cel mai apropiat, interdicția de a călători pe malul stâng pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Prim-ministrul a subliniat că formatul de negocieri „5+2” pentru reglementarea transnistreană trebuie să devină o platformă care să ajute la combaterea corupției și contrabandei.

”Am discutat acest lucru și la Kiev și mă bucur că avem aceeași poziție în raport cu această problemă. Lupta cu corupția și contrabanda prin regiunea transnistreană trebuie să fie o prioritate”, a menționat premierul.

Negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea transnistreană, reluate în toamnă>>>

În acest context, Maia Sandu a menționat necesitatea prelungirii Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM).

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a reiterat că asigurarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea transnistreană, este factorul cheie în activitatea Misiunii, dar și scopul principal al negocierilor în formatul „5+2”.

 „Cu pași mici, dar avansăm pe această dimensiune. Ne dorim ca Chișinăul și Tiraspolul să mențină un dialog continuu”, a declarat șeful Misiunii OSCE în Moldova.