Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nici nu v-ați imaginat: Iată ce se întâmplă într-o zi din viața unui operator 112

În cadrul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 activează 82 de operatori. Iată cum își desfășoară activitatea.
Sputnik

Serviciul Național Unic de Urgență 112 a fost lansat în Republica Moldova de mai bine de un an. În acest timp au fost făcute aproape patru milioane de apeluri în care oamenii au solicitat ajutorul pompierilor, salvatorilor, polițiștilor sau a medicilor.

Incredibil: Câți moldoveni aplează zilnic la Serviciul 112

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 are drept scop preluarea și procesarea apelurilor de urgență la un număr universal de telefon și reducerea timpului de intervenție a Serviciilor Specializate de Urgență prin localizarea automată a apelantului. Acesta funcționează în regim nonstop, iar toate apelurile sunt gratuite pentru utilizatori, atât în rețeaua de telefonie fixă, cât și cea mobilă.

În cadrul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 activează 82 de operatori, care reacționează rapid pentru siguranța și protecția cetățenilor Republicii Moldova.

Ion Lisnic lucrează ca operator 112 încă de la înființarea Serviciului. Tânărul recepționează zilnic peste 500 de apeluri de urgență. Chiar și astăzi, Ion Lisnic îşi aduce aminte cu emoţii de primele apeluri de urgenţă preluate.

”Primul apel pe care l-am preluat a vizat o tentativă de suicid. Acesta a fost botezul meu la Serviciu 112. A fost foarte stresant”, spune operatorul.

Tatiana Bobeico este o altă tânără membră a echipei de urgență. Ea spune că munca este una solicitantă emoțional, însă își iubește meseria. O problemă majoră cu care se confruntă operatorii sunt apelurile abuzive, false sau non urgente, menționează ea.

”Pe lângă faptul că sunt copii care se joacă la telefon, mai sunt și maturi care preferă să facă glume. Sunt și oameni mai puțini politicoși. Noi trebuie să ne păstrăm calmul. Unii oameni sunt foarte stresați și folosesc cuvinte urâte chiar la adresa operatorului. La început le percepeam prea personal”, a relatat Tatiana Bobeico.

Șefa Direcției Preluarea Apelurilor de Urgență, Carolina Sclifos, spune că zilnic sunt preluate aproximativ 13 mii de apeluri. Până la 70 la sută dintre apelurile preluate au fost false sau nu prezentau o urgență.

”Primim foarte multe apeluri abuzive pentru că cetățenii noștri nu au conștientizat că la 112 se sună doar când este o urgență. Este o problemă, pentru că în acest timp poate sunt persoane care cu adevărat au nevoie de ajutor”, a menționat Carolina Sclifos.

Potrivit specialistului în relațiile publice la Serviciul Național Unic de Urgență 112, Ana Carpovici, Codul Contravențional a Republicii Moldova prevede amendarea în cazul în care persoana a efectuat o chemare falsă, însă o reglementare pentru realizarea apelului abuziv din partea unui apelant deocamdată nu există în legislație.

"Poate ulterior vor fi întreprinse anumite măsuri. Noi însă suntem obligați să răspundem și să acordăm asistența necesară, indiferent de situație", a punctat Ana Carpovici.

Potrivit datelor oficiale, cel mai des oamenii sună la 112 pentru a solicita ajutor medical. Pe locul doi este solicitarea ajutorului Poliției, iar pe trei a salvatorilor.